Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Otkrivamo tko je autorica plakata o kojem priča cijela Hrvatska

'Poruka se nedvosmisleno referira na osobu koja je, uz malo znanja stranog jezika, dogurala do pozicije jedne od najmoćnijih osoba na planetu'
15. rujna 2017. u 11:35 56 komentara 51975 prikaza
Plakat, Melania Trump
Foto: Američki institut
Pogledajte galeriju 1/3

Američki Institut, udruga za promicanje engleskog jezika i američke kulture, odlučila se za provokativno rješenje koja građane poziva da ''samo zamisle koliko daleko mogu stići – uz malo engleskog jezika'', prikazujući kao ilustraciju jednu od najpoznatijih emigrantica s ovih prostora, Melaniju Trump.

Donald i Melania Trump Bez dlake na jeziku Slavna glumica 'oplela' po Melaniji: 'Ta mračna slovenska duša...'

Plakat, Melania Trump | Autor : Američki institut Foto: Američki institut

Razgovarali smo s autoricom plakata koji oduševljava i koji se brzo proširio društvenim mrežama – Ivis Burić. Kampanju su, zbog provokativne poruke, podržali i lokalni influenceri poput Elle Dvornik.

– Poruka se nedvosmisleno referira na osobu koja je, uz malo znanja stranog jezika, dogurala do pozicije jedne od najmoćnijih osoba na planetu – kazala je Burić, naglasivši kako sama poruka nije nimalo uvredljiva.

– Većina škola stranih jezika govori istim jezikom, što je određena ironija u komunikaciji – kaže nam Brett Campbell, osnivač Američkog Instituta, inače i sam američki državljanin, podrijetlom iz Bostona.

– Htjeli smo kampanju koja ljude podsjeća na važnost poznavanja svjetskih jezika te koliko je to poznavanje bitno za internacionalni uspjeh. Svjedoci smo velikog vala iseljavanja Hrvata koji svoju sreću traže i u anglo-saksonskim zemljama, poput Irske, Kanade, Australije i sl. Ako dobro vladate engleskim, na ovim tržištima možete stići jako daleko. A mi vam u tome možemo pomoći – kazao je.

Ivis Burić | Autor : Ivis Burić

– O Melaniji Trump ljudi mogu imati svakakva mišljenja, ali ne može joj se poreći uspjeh za koji je sigurno zaslužno i njezino znanje engleskog jezika. Ne može bilo tko postati jedna od najmoćnijih žena svijeta – dodaje Burić

– Ivan Turčin autor je ilustracije, a klijent Američki Institut odnosno Brett i Maša Campbell koji su među otvorenijim i hrabrijim ljudima koje znam. Vjerujem da svaka kampanja treba privući pozornost. Loše kampanje su one koje to ne rade. Iskreno vjerujem da ćemo, unatoč činjenici da se ovdje radi o low budget kampanji sa samo nekoliko zakupljenih billboard pozicija, postići željenu ekspoziciju, kreirati zanimljivu online diskusiju i privući tonu novih polaznika!

Plakat, Melania Trump
1 / 9
Zanimljiva reklamna poruka Američkog instituta
Melania Trump Prva dama Amerike Melania Trump oduševila u retro haljini koju su svi željeli kupiti Poruka Amerikanaca Melania je modni znalac, ali ne mari za nevolje naroda Dvije prve dame Govor tijela pokazuje što Melania zapravo misli o Ivanki
Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
 • Deleted user:

  "INFLUENCERI" " ela dvornik"... Hahahaha evo piski mi se od smijeha... Vi ste postali neki saljivi portal, kao news bar..

 • Avatar Gump, Forrest
  Gump, Forrest:

  Melanijin "uspjeh" je točno... što?

 • Deleted user:

  Ali ženska sa plakatna nije trebala ni znati engleski da dođe na taj položaj. Samo je trebala biti lijepa i družiti se sa elitom.