Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakulisne političke spletke

HNK Split trese skandal zbog ugovora šefa Opere, Kerumovog gradskog vijećnika

Milan Sabic/PIXSELL
19.04.2022.
u 18:07

Šefica Drame Marina Vujčić iz protesta je dala ostavku, a neki zazivaju i smjenu splitskog intendanta Srećka Šestana

Od jučer ujutro u HNK Split skandal za skandalom. U javnost je izišao aneks ugovora kojim je ravnatelj Opere HNK Split Jure Bučević potkraj 2019. godine sa splitskim teatrom uz suglasnost tadašnjeg gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare potpisao dodatak Ugovora o radu na temelju kojeg se nakon isteka mandata Šefa splitske Opere, odnosno isteka mandata intendanta Srećka Šestana, vraća na mjesto stalnog dirigenta. Nije naodmet napomenuti kako je maestro Jure Bučević bio splitski gradski vijećnik iz redova HGS-a Željka Keruma, dok su Andro Krstulović Opara i Srećko Šestan članovi HDZ-a. U vrijeme zaključivanja Aneksa Ugovora o radu, u Splitu je vladao HDZ uz potporu HGS-a. No, da ne bi bilo kakve zabune, ovdje je riječ o isključivo temi iz kulture!

Intendant HNK Split obvezao se u listopadu 2020. Aneksom Ugovora o radu aktualnog ravnatelja Opere maestra Juru Bučevića zaposliti na radno mjesto dirigenta uz suglasnost gradonačelnika. Takav aneks svakako je neobičan, a je li protuzakonit, nije na nama da sudimo. Rekli bi mjerodavni: neka institucije rade svoj posao! A, mi smo, kako novinarska struka nalaže, pokušali dobiti sve aktere. Ljubazan kao i uvijek bio je intendant HNK Split Srećko Šestan.

– Ne vidim u čemu je problem. Smatram da ništa nije napravljeno nezakonito jer Aneks Ugovora zaključen je na određeno radno vrijeme. Uz suglasnost tadašnjeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Jure Bučević tada je radio već godinu dana kao ravnatelj Opere u HNK Split i dirigirao. Pa sjećate se, zar ne? Od 1. listopada 2019., nakon natječaja, Jure Bučević postao je ravnatelj Opere i nakon godinu dana došlo je do Aneksa Ugovora o radu kad mu istekne mandat da ne bi ostao na ulici. Jer Bučević je u teatar došao iz jedne škole u kojoj je predavao. Međutim, to je zaposlenje na određeno vrijeme i nema problema. Uostalom, po Zakonu o kazalištu, intendant može uputiti poziv umjetnicima i oni se mogu angažirati na njegov poziv, objašnjava za Večernjak intendant Srećko Šestan.

Maestro Jure Bučević poručio je da je na poslovnom putu u Italiji i da će o ovoj temi ubuduće komunicirati preko odvjetnika, dok je Andro Krstulović Opara, bivši gradonačelnik Splita, za lokalne splitske dnevne novine kazao kako je za svoga mandata poteštata potpisivao sve što su mu davali ravnatelji ustanova u vlasništvu Grada Splita. Pa tako i taj Aneks Ugovora o radu za Juru Bučevića.

Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić izjavio je jučer kako će na sljedećoj sjednici splitskog parlamenta, a vjerojatno posljednjoj u sadašnjem sazivu budući da je upravo postavljena povjerenica za Grad Split, pokušati uvrstiti točku barem o planu i programu rada HNK Split kako bi se u zakonskom roku mogao raspisati natječaj za intendanta. Neslužbeno se saznaje kako će Kazališno vijeće HNK Split na sjednici zakazanoj za četvrtak ili petak zatražiti ostavku intendanta Srećka Šestana.

Bilo kako bilo, dobro nije. A, dok smo pisali ovaj tekst, stigla je vijest da je književnica Marina Vujčić podnijela ostavku na mjesto ravnateljice Drame HNK Split.

– Zahvalna sam na ovom iskustvu i na ukazanom povjerenju, ali neke stvari koje ovaj posao uključuje mimo kazališne umjetnosti nadilaze moj kapacitet za kompromise i nisu u skladu s idealizmom s kojim sam ušla u ovaj profesionalni izazov, kao ni s mojim moralnim načelima – rekla je u kratkoj objavi na Facebooku, uz opasku da dodatne komentare neće davati.

Oglasili su se i iz pravne službe teatra odakle poručuju da Aneks Ugovora nije izrađen u pravnoj službi splitskog HNK niti znaju tko ga je izradio. To, tvrde, jednostavno nije kazališni dokument. To je Split uoči izbora! A sutra započinju i Marulićevi dani...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije