Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Američki Variety nahvalio hrvatskog kandidata za Oscara

Američki časopis Variety objavio je pohvalni tekst o hrvatskom dugometražnom eksperimentalno-animiranom filmu "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića, koji se upravo razmatra za nominacije za ovogodišnjeg Oscara.
01. ožujka 2021. u 11:57 1 komentara 2049 prikaza
Foto: Screenshot

Filmski kritičar Michael Nordine smatra to odvažno djelo hrvatskog filmaša dobrodošlim podsjetnikom da animirani film ima više od jednog značenja, a iako se koristi metodama poput rotoskopiranja i kolaža, živahan je na način na koji danas rijetko koji animirani film to uopće pokušava biti.

pronađene snimke otkrivaju Komunisti su ga otjerali iz Jugoslavije, a njegov najbolji film zabranili na suđenju u kinodvorani

"Premda je publika za takva eliptična putovanja uglavnom odabrana, svakome tko je voljan doći na Barićevu valnu duljinu to će iskustvo biti neobično korisno", ocijenio je o filmu, u čijem je središtu čovjek koji se zajedno s konceptualnom umjetnicom bori protiv represivnog sustava.

Variety podsjeća da je Barić daleko od početnika – autor je niza kratkometražnih uradaka, a u ovom svom dugometražnom prvijencu gotovo je sve radio sam, od scenarija do glazbe.

"To je možda bilo nužno zbog budžeta, ali mu je i omogućilo da ostvari svoju kreativnost na impresivan način", dodaje se.

Film je u nepovoljnim vremenima uspio imati i pristojan festivalski život, a mogao bi biti dobrodošao u muzejima, filmskim školama i u srcima filmofila. "Oni neustrašivi gledatelji bit će u dobrom društvu s Barićem koji se izravno poziva na Andreja Tarkovskog, Davida Cronenberga i Jean-Luca Godarda dok priča svoju priču", napominje se.

Kritičar taj film naziva ponajprije osjetilnim iskustvom prožetim mnoštvom neizbrisivih slika, s bogatom paletom, baršunastim ljubičastim i crvenim bojama zalaska sunca, pa će se "čak i gledatelji skloni naraciji s niskom tolerancijom na apstrakciju diviti prizorima".

Po njegovim riječima, na svoj način film se vraća u rane dane animacije i podsjeća da je forma sama po sebi ispitivanje granica jer  kakav je to čudan, inovativan način pripovijedanja priče morao biti kad ga je publika prvi put vidjela. 

BRANIMIR POFUK Srpskoj propagandi oko ‘Dare iz Jasenovca’ više nitko ne vjeruje, čak ni onda kad govori istinu

"Žanr se dugo gledao uglavnom kao sredstvo za bajke i basne, ali sve dok umjetnici poput Barića djeluju na marginama, u svojoj će srži i dalje biti neobičan na dobar način", zaključio je.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Avatar tabadjija
    tabadjija:

    Glavno da nasi pisu o srpskoj Dari, a ja o ovom filmu do danas nisam nista cuo.