Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odljev liječnika

Za rad na selu i na otocima stimulacija 10 tisuća kuna

22.07.2015., Zagreb - Ministar zdravlja Sinisa Varga posjetio je novootvoreni djecji onkoloski odjel.  Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
17.10.2015.
u 08:00

Šefovi su motivirani da skrate liste čekanja kako bi i sami mogli raditi izvan matične bolnice, što pacijentima ide na ruku

Novi pravilnik o dopunskom radu liječnika dopušta dodatnu zaradu onima koji rade više i bolje, što je svakako jedan od motiva za ostanak doktora u Hrvatskoj, a time se istodobno štiti javno zdravstvo, kazao je pomoćnik ministra zdravlja prof. Dragan Korolija Marinić.

S obzirom na to da dopusnice ne mogu dobiti doktori s odjela na kojima su liste čekanja preduge, ovo je poticaj za uređenje redovnog radnog vremena u bolnicama i skraćivanje lista čekanja, ističe ministar Siniša Varga. To više što i šefovi odjela mogu raditi izvan bolnica.

Prema izračunima Ministarstva zdravlja, između 35% i 40% doktora zadovoljava oba uvjeta za dopunski rad – da su ostvarili najmanje prosječni učinak (u kunama) iz djelatnosti u kojoj traži odobrenje te da su u prethodnoj godini ostvarili veći prosječni učinak (u kunama) od visine njegove prosječne bruto plaće u tom razdoblju pomnožene s koeficijentom djelatnosti. Uskoro će biti dostupan i kalkulator za točan izračun.

U Ministarstvu kažu da se pripremaju stambeni krediti sa sufinanciranim kamatama za mlade doktore i medicinske sestre, za što je u sljedećoj godini predviđeno tri milijuna kuna. Osim intencije da ih se stimulira na ostanak povoljnim stambenim kreditima, dugoročno se planira ujednačavanje uvjeta u bolnicama, kako bi se postigli uvjeti za rad kao oni u zemljama u koje danas doktori žele otići.

Varga napominje i da je više od 10 milijuna eura na raspolaganju kohezijskih fondova za nerazvijena područja, pa će se svaki mladi liječnik stimulirati s 10.000 kuna dodatka na plaću za rad u ruralno-planinskim područjima i na otocima.

>>Lijekovi od konoplje mogu se kupiti u EU i unijeti u Hrvatsku

>>Varga spriječio Komoru da sudi liječnicima

Komentara 7

PE
peugeot
10:17 17.10.2015.

Ne vidim razloga da se doktoru dâ neka stimulacija za rad na elitnim otocima kao sto su HVAR I KORCULA. Tu da radi i zivi trebala bi mu biti zivotna nagrada! Ako mu je do kazalista i do modnih krpica trkne u Split i - eto! Zima na Hvaru ne postoji, a ja se ovdje u Parizu mrznem k'o...

Avatar Pavel ic
Pavel ic
12:53 17.10.2015.

lijecnicima treba dati dobru placu ja sam za ali to je malo previse toliko nemaju ni u njemackoj.kakav poticaj vecina je njih imala stipendiju i skolovali se na drzavni racun.treba dobro razmotrit.ima puno mladih lijecnika koi mogu na otok nemaju ni kuceta ni maceta.nije ni u njemackoj bolje

BU
bubacro
10:49 17.10.2015.

i taj korolija je sam liječnik zasšto se ne primi liječnickog dobro placenog posla a birokraciju prepusti drugima ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije