Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u ljekarnama

Lijekovi od konoplje mogu se kupiti u EU i unijeti u Hrvatsku

03.05.2011. Karlovac - Djelatnici dezurne Karlovacke ljekarne tijekom cijelog dana imaju guzvu. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
16.10.2015.
u 11:42

Farmaceutske kompanije moći će uzgajati kanabis

U roku od tri-četiri tjedna u hrvatskim bi se ljekarnama mogli naći lijekovi na bazi indijske konoplje, najavljuje ministar zdravlja Siniša Varga. Naknadno će biti omogućeno i uzgajanje konoplje isključivo za medicinske svrhe, i to jedino farmaceutskim kompanijama u iznimno kontroliranim uvjetima.

– Uzgoj će biti strogo kontroliran i uzgajat će se samo u medicinsku svrhu. Po istom principu kao što se u Hrvatskoj već više od trideset godina uzgaja mak isključivo za proizvodnju morfija – kazao je Varga i dodao da zakonska izmjena koja će to omogućiti u proceduru ide odmah nakon izbora. Jučer je na snagu stupio pravilnik koji omogućuje uvoznicima da na hrvatsko tržište plasiraju pripravke i gotove lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon, koji mogu ublažiti grčeve, bolove i mučninu oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i dječje epilepsije.

Prodaju se na recept, a propisuje ga liječnik opće prakse prema preporuci specijalista. Na tržištu EU postoje već registrirani preparati koje veledrogerije mogu plasirati u hrvatske ljekarne samo uz objavu Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode, bez procedure registracije, napominje Varga. Uvozom će se baviti i Imunološki zavod.

– Hrvatski pacijenti koji preparat na bazi konoplje kupe u EU sada ga mogu bez straha unijeti u Hrvatsku – poručio je ministar.

>>Lijekova od kanabisa neće biti bar još mjesec dana

>>'Konoplja-turizam produžio bi sezonu na 12 mjeseci'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije