Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

'Sramoćenja za novinare nema ako je riječ o javnom interesu'

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
23.07.2014.
u 10:52

Na početku današnje sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović zaželio je brz oporavak ministru i prijatelju Ranku Ostojiću

Na početku današnje sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović u svoje i uime cijele Vlade zaželio je brz i potpuni oporavak ministru i prijatelju Ranku Ostojiću.

– Tijekom vikenda bilo je iznimno opasno. Sada je na liječnicima da se potpuno oporavi i vrati na posao, ali prije svega da se oporavi i bude potpuno zdrav čovjek rekao je premijer.

Sjednica je otvorena odlukom o donošenju Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine

Cilj je Strategije povećanje bruto nosivosti hrvatske flote za konkurentnost drugim zemljama i podizanje udjela pomorskog prometa, rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i dodao kako se strategijom prvi puta specijaliziraju luke, na primjer za tekući i kontejnerski promet, putovanja, nautiku...

Vlada je raspravljala o izmjenama Kaznenog zakona u kojima će i dalje ostati odredba o sramoćenju, ali su prihvaćene izmjene koje bi, prema službenom tumačenju, trebale spriječiti neopravdane osude i u velikoj mjeri olakšati obranu novinarima i javnim osobama kada se zbog sramoćenja nađu na sudu.

 – Kaznenim zakonom u segmentu sramoćenja više ne ograničavamo slobodu govora, treba dokazati istinitost iznesenog u javnom interesu, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

 – Imali smo zahtjeve da kazneno djelo sramoćenja ukinemo, ali i da ništa ne diramo. Odlučili smo da sramoćenje ostaje u kaznenoj sferi, ali mičemo mogućnost da se kazneni zakon zbog nepreciznog teksta iz 2011. upotrebljava kao oblik ograničenja javne riječi. Sramoćenja nema ako netko dokaže istinitost, a ako je riječ o posebnim kategorijama, poput novinara, onda se podrazumijeva da nema kaznenog djela ako je nešto izrečeno u javnom interesu –  rekao je  Miljenić.

Ministar je naglasio i kako teška ubojstva ubuduće neće zastarijevati, ali to se odnosi samo na slučajeve "pro futuro" pa se sve ono što je sada zastarjelo ne može se goniti bez promjene Ustava.

Izmjene donose i novosti vezane za nasilje u obitelji. Kako je ponekad psihičko nasilje teže i od fizičkog, kazao je Miljenić, uvodi se i kazneno djelo psihičkog nasilja ako je riječ o dugotrajnom narušavanju psihičkog integriteta osobe.

Na dnevnom redu bila je  i reforma zajedničke poljoprivredne politike hrvatski model izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015. do 2020.   

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike EU počinje od siječnja 2015. i donosi tri nova elementa. To su program osnovnog plaćanja, „zelena“ plaćanja i plaćanja za mlade poljoprivrednike. Na osnovna plaćanja otpada 41 posto financijske omotnice ili godišnje 1,3 milijarde kuna, dok će kroz “zelene” potpore biti isplaćeno 964 milijuna kuna, što je 30 posto od ukupnih sredstava. Za dodatne potpore namijenjene mladim poljoprivrednicima bit će izdvojeno dva posto, odnosno 64 milijuna kuna.

Pripremili smo dokument koji najbolje podiže konkurentnost hrvatskog agrara. Na raspolaganju je 2,5 milijarde eura do 2020. godine rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Vlada je pokrenula postupak pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje i o imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo je da je u proračunu osigurano 21,7 milijuna kuna za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola.

Prihvaćen je i prijedlog za davanje suglasnosti Hrvatskom košarkaškom savezu za podnošenje kandidature za organizaciju jedne skupine i završne faze Europskog košarkaškog prvenstva za seniore Eurobasket 2015. (Zadar i Zagreb, rujan 2015. godine)

 Ministar Vedran Mornar istaknuo je da bi troškovi iznosili 41 milijun kuna.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača kojem je prva zadaća izrada nacionalnog programa za zaštitu potrošača.

>> Treba li sramoćenje izbaciti iz Kaznenog zakona?   

Komentara 29

SL
_Slavonac_
09:04 23.07.2014.

Sramotite vi nas gdje god se pojavite

RA
raspad
10:19 23.07.2014.

Ova na slici izgleda kao pralja, a vidi ti ona ministrica. Ovaj do nje djilkos na namjestenom frizurom da impresionira. Stvarno na sta se spalo....

RA
raspad
10:21 23.07.2014.

Eto ja sam ih u mom komentaru osramotio, pa nek me tuze..... koje li bijede i mizerije. Citam je je BDP poskocio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije