Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica vanjskih poslova

Vesna Pusić: Bidenov dolazak važan za povratak SAD-a u ovaj dio svijeta

Vesna Pusić
Foto: Goran Kovacic/pixsell
25.11.2015.
u 13:19

"Geopolitički smo takav prostor, a RH je čvrsti američki saveznik i u tom smislu surađujemo usko godinama, to je tradicinalno savezništvo, međutim hrvatski prvi interes je stabiliziranje neposrednog okruženja..." kazala je ministrica

 Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je kako je dolazak američkog potpredsjednika Joea Bidena u Hrvatsku na summit zemalja jugoistočne Europe vrlo važan događaj i povratak SAD-a u ovaj dio svijeta.

– Svakako je vrlo važan događaj dolazak američkog potpredsjednika u Hrvatsku. Mislim da Amerika nikad nije izgubila interes, mi surađujemo vrlo kvalitetno i dobro godinama. Ovaj dio svijeta sigurno nije takav kakav je bio u vrijeme ratova u JI Europi... Interes za stabiliziranje jugoistoka Europe i suradnju u ovom dijelu Europe je uvijek postojao, a ovo je samo potvrda – rekla je Pusić u izjavi za televiziju N1.

 – Geopolitički smo takav prostor, a RH je čvrsti američki saveznik i u tom smislu surađujemo usko godinama, to je tradicionalno savezništvo, međutim hrvatski prvi interes je stabiliziranje neposrednog okruženja... – kazala je ministrica.

 Po njezinim riječima, Bidenov posjet dogovoren je prije nego što se zakomplicirala situacija u svijetu.  Pusić je rekla da  je situacija opasna ne samo za ovaj dio nego i cijeli svijet nakon pariških terorističkih napada te turskog rušenja ruskog zrakoplova.

 Govoreći o summitu zemalja jugoistočne Europe koji se danas održava u Zagrebu, kazala je da će na njemu dominirati teme teme napetosti između Turske i Rusije, izbjeglička kriza, opasnost od terorizma i suradnja u regiji.

 Na pitanje hoće li se SAD jače uključiti u stabilizaciju ovih prostora zbog BiH, odnosno zbog pojačane opasnosti od terorizma, Pusić nje naglasila da je Hrvatska uvijek imala BiH kao jednu od ključnih tema. – Zato smo i inicirali promjenu politike EU prema BiH, i to će sigurno također biti tema.

 Upitana koliko je RH angažirana u savjetodavnom ili političkom savezništvu s NATO-om i EU, ministrica je rekla da je Hrvatska dio tih organizacija i da je uključena u sve njihove rasprave. 

 Pusić je istaknula da je Hrvatska od početka uključena u globalnu borbu protiv Islamske države: – Hrvatska je uključena od početka u koaliciju za borbu protiv terorizma, i prije francuske tragedije, a sad to postaje još važnije.

>> Joe Biden: 'Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star'

Komentara 18

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
13:39 25.11.2015.

Prvi hrvatski interes je da tebe maknemo sa pozicije u jednom od najvažnijih ministarstava.

SJ
Sve je uzalud
13:32 25.11.2015.

...ništa od šefice UN-a...........ne može se dovoljno prodati zemlja za dovoljno doći došefice UN-a..........

HR
hrUsrcu
13:35 25.11.2015.

jesi li konacno razumela da neces ziveti u USA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije