Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. godišnjica

U mimohodu za Oluju ipak će biti i pripadnici HVO-a

oluja
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
28.06.2015.
u 22:45

Izostanak suboraca gardisti, specijalci i HVIDR-a popratili bi bojkotom parade

Otkako je postignut konsenzus da se 20. godišnjica operacije Oluja obilježi (i) 4. kolovoza u Zagrebu, Glavni stožer Oružanih snaga RH posljednjih dana intenzivira razgovore sa sudionicima vojnog mimohoda. Među 3000 pripadnika vojske i policije posebno mjesto svakako imaju i veterani, no kako kažu u braniteljskim krugovima, malo je nedostajalo da jubilarna obljetnica prođe bez njih.

Bojkot zbog Savske 66

Naime, na sastanku održanom protekli tjedan s delegacijom MORH-a koju su činili brigadni generali Ivan Jurić i Mladen Fuzul, predstavnici branitelja iznijeli su prijedlog prema kojem će mimohodu nazočiti pripadnici ratnih postrojba koje su sudjelovale u operaciji Oluja, ponajprije invalidi i stradalnici, no kada je spomenuta nazočnost pripadnika HVO-a, predstavnici MORH-a tome su se usprotivili. – Ponudili su da HVO prisustvuje mimohodu bez oznaka svoje postrojbe, praktički u tajnosti, na što nismo mogli ni željeli pristati. Pa zna se koji je i koliki njihov doprinos operaciji Oluja – otkriva nam jedan od sudionika sastanka, koji je tada prekinut bez ikakvih rješenja.

U danima koji su slijedili dio branitelja bio je toliko ogorčen da se razmatrala opcija da ratne postrojbe potpuno izostanu s mimohoda. Osim bivših gardista i specijalaca, i Josip Đakić je među prvima kazao kako nema šanse da HVIDR-a sudjeluje, dok su neki branitelji, poput komodora Ivice Tolića, zastupali opciju bojkota mimohoda – sve dok traje prosvjed u Savskoj 66. No, prema riječima Dražimira Jukića, predsjednika Zbora gardijskih brigada, iz MORH-a je u konačnici stigla informacija prema kojoj će u ešalonu veterana ipak sudjelovati i HVO.

Još čekaju popis

Tu informaciju potvrdila je i glasnogovornica Ministarstva Ana Bulić, no tvrdi da prijepora oko toga pitanja i nije ni bilo.

– Na vojnom mimohodu sudjelovat će i HVO, no tijekom spomenutog sastanka ministar Kotromanović bio je službeno u Bruxellesu pa se čekalo da nakon povratka odobri zahtjev branitelja, što je i učinio – kaže glasnogovornica, dodajući da im branitelji još nisu dostavili popis.

Oni će idući tjedan usuglasiti svoje stavove, no sudjelovanje u mimohodu onih najzaslužnijih, prema svemu sudeći, više neće biti upitno.

>> Branitelji iz Savske pozdravili odluku Thompsona o proslavi Oluje u Kninu

Komentara 8

AN
antijugoslavencina
05:41 29.06.2015.

Pa normalno da ce biti! Da se pitalo ove jugokomunisticke vlade "sudelovali bi i pripadnici JNA"!

DU
Deleted user
09:17 29.06.2015.

Još treba pozvati hrvate iz vojvodine da se priključe mimohodu i to bi bilo po mome... hrvatsko zajedništvo.

KR
kruško1
16:34 29.06.2015.

HVO je dao previse za Hrvatsku i oslobodenje od cetnika,na zalost mi smo takav narod da se to veoma brzo zaboravlja.U glavnom ....i opet bi fa zatreba ..neka nam zivi domovina Hrvatska i majka Herceg Bosna,,,,dusmani psttttttt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije