Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veće trošarine

Lalovac pogrešno računa, cigarete poskupljuju za više od 1,24 kune

cigarete
Foto: ilustracija
17.04.2015.
u 19:03

Situacija je puno ozbiljnija od trošarina. Bit će puno većeg rezanja, a time nitko neće biti sretan, poručio je Lalovac

Računica ministra Borisa Lalovca da će cigarete nakon povećanja trošarina poskupjeti 0,62 do 99 lipa po kutiji dezinformiranje je potrošača. Novo dizanje trošarina za proizvođače znači porezno opterećenje između 1,24 i 1,55 kuna po kutiji, koje će ovoga puta morati u cijelosti prebaciti na potrošače, tvrde redom u hrvatskoj duhanskoj industriji, ogorčenoj što joj Vlada već četvrti put u dvije i pol godine nameće nove trošarine. Pušača je i s krizom kupovne moći i dalje jednako, samo što sve više puše “na crno”, a dok oni gube svoj profit, država gubi na potrošnji građana koja nije oporezivana – i na porezu na dobit koji ubire od duhanaca.

Udio viši od 70 posto

– Tijekom prijašnjih povećanja trošarina dio troška preuzimali smo na sebe, ali to više nismo u mogućnosti i realno je očekivati znatnije poskupljenje. Naime, udio trošarine i PDV-a u maloprodajnim cijenama cigareta sada iznosi više od 70% te je ovakvo visoko povećanje industriji nemoguće nadoknaditi – tvrde u TDR-u. Suprotno Lalovčevim tvrdnjama o poreznom povećanju do kune, ono će sada na kutiji najjeftinijeg Yorka iznositi 1,24 kn, a na Ronhillu i 1,50 kn, tvrde u TDR-u. K tome ni ministrovi argumenti kako nas na povećanje trošarina obvezuju direktive EU o trošarinama od 90 eura za 1000 komada cigareta nisu opravdanje za novo povećanje. Socijalne i gospodarske prilike su takve da je razumno bilo pričekati povoljniji trenutak, to više što direktive EU ne navode dinamiku povećanja, već samo to da se propisana razina trošarina od 90 eura na 1000 komada cigareta dosegne do 2017., dodaju, što znači da je Vladi u idućim godinama ostalo “lufta” da trošarine poveća još samo za 5 eura.

Upitni argumenti

U TDR-u drže kako su upitni i argumenti o brizi za zdravlje pušača. Pušači se nakon svakog poskupljenja sve više okreću proizvodima upitne kvalitete, često i krivotvorinama, s čime se slažu i u Philipu Morrisu Zagreb, gdje su također začuđeni brzim i snažnim rastom trošarina u odnosu na rok EU. Sve to, tvrdi se, vodi i izostanku očekivanog punjenja proračuna, što se pokazalo i podizanjima trošarina iz 2013., a posljedica će biti daljnje iscrpljivanje potrošača i gubitak radnih mjesta u industriji.

– Svjestan sam da nitko nije sretan s povećanjem trošarina, no situacije je dosta ozbiljna, puno ozbiljnija nego samo povećanje trošarina, za koje imamo zakonsku obvezu zbog EU. Ide se s puno većim rezanjem rashoda i s time nitko neće biti sretan – poručio je pak danas kratko ministar Lalovac.

>> Za spremnik goriva 10 kn više, za kutiju cigareta do 90 lipa

Komentara 26

PO
povijest195
19:32 17.04.2015.

Imate li vi barem JEDNU reformu koja ce nam pomoci osim konstantnog dizanja cijena i trosarina. SVE JE EUROPSKO OSIM PLAĆA!

CH
Challenger
19:01 17.04.2015.

Kad su pohlepni neću ima dati ništa!! Živio rezani duhan!!!

ST
stefj
19:15 17.04.2015.

Puno toga Lalovac krivo računa. Ne samo trošarine... Do sada ova vlada nije pogodila niti jednu brojku - bilo prihodovnu, bilo rashodovnu. Nisu uspjeli niti približno pogoditi prihode uvjetovane novim poreza, a još manje su pogodili smanjenje rashoda koji suu trebali proizaći od navodnih ušteda. Najgore što je su prihodi izuzetno podbacili, a rashodi se nisu smanjili... I gdje smo? Imamo zemlju u kojoj se zakoni mijenjaju preko noći, koja ima najviše porezno opterećenje, iz koje kapital bježi, koja tjera stručne i sposobne. Pa kako nas investicije ne bi zaobilazile? Takva situacija odgovara jako političkom vrhu, jer jedini investitori koji u takvom sustavu mogu i žele doći su oni koji rade direktno s državom i kojima vlada direktno garantira prihod. Naravno da samim time članovi vlade imaju i osobnu korist, jer kad je netko u vladi nezamjenjiv prilikom pregovora s investitorima, taj se uvijek omasti. Slobodno tržište je zapravo jako loše za političare (a i ostale državne službenika)... I tu leži sva mudrost zašto ova vlada ovako radi ovo što radi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije