Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećanje trošarina

Za spremnik goriva 10 kn više, za kutiju cigareta do 90 lipa

cigarete
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/2
17.04.2015.
u 12:05

Proračunski deficit neće se smanjiti, nego povećati, kažu u Adris grupi

Dizanje trošarina na gorivo i cigarete, osim po džepu građana, udarit će i na poslovanje tvrtki u duhanskoj industriji i u proizvodnji i trgovini nafte i naftnih derivata. Poskupljenje cijene goriva za minimalno 25 lipa po litri, što je 10 kuna po rezervoaru od 40 litara, automatski će za sobom povući skuplje prijevozne usluge, a može dovesti i do poskupljenja osnovnih prehrambenih namirnica. Poskupljenje cigareta po kutiji će iznositi od 0,62 do 0,99 kuna. Na Vladinu odluku da pokrije proračunsku rupu novim nametima reagirala je Hrvatska udruga poslodavaca rezignirana činjenicom da se nanovo poseže za povećanjem prihoda umjesto da se konačno naprave uštede.

Past će prihodi

Rastom trošarina povećat će se cijene goriva, komercijalnog transporta i drugih krajnjih proizvoda za potrošače.

– Poslodavcima se opet povećavaju troškovi poslovanja umjesto da ih se potakne na stvaranje dodane vrijednosti, što jedino osigurava pozitivne gospodarske trendove. Benzinom gasimo vatru i nadamo se da ovi potezi nisu najava mjera koje su predstavljene u Bruxellesu – poruka je Davora Majetića. I dok se strahuje od vala poskupljenja uzrokovanog većom cijenom goriva, provjerili smo koliko je država do sada uzimala po litri goriva. Maloprodajna cijena proizvođača ovaj tjedan za eurosuper 95 iznosi samo 3,99 kuna, a ostatak uzima država. Točnije, od 9,57 kuna, koliko građanin plati litru benzina, čak će se 5,58 lipa sliti u proračun. Novim povećanjem taj će iznos narasti za 25 lipa. Ukupno se tijekom deset godina do kraja 2014. u proračun samo na trošarinama za naftu i naftne derivate prikupilo oko 64 milijarde kuna.

Foto: VLm

Trošarine duhanskoj industriji također su bile izdašni prihod proračuna kojim se od 2004. u proračun prikupilo oko 35 milijardi kuna. U prva tri mjeseca 2015. prihodi od trošarina na duhan i duhanske proizvode lagano su pali, a dok ministar financija Boris Lalovac najavljuje novi rast trošarina u skoroj budućnosti, duhanska industrija uvjerava ga da nagli skok trošarina može samo dovesti do pada proračunskih prihoda.

Standard na 90 eura

– Povećanje trošarina neće pridonijeti rješavanju problema proračunskog deficita, nego će ih povećati jer će se povećati neoporezovana štednja. Na to sustavno upozoravamo – poručili su iz Adris grupe.

Država je posljednjih godina naglo dizala trošarine na cigarete i duhan, što je uzrokovalo nagli skok maloprodajne cijene cigareta, a time i okretanje potrošača prema crnom tržištu i prekograničnoj kupnji. Rezani duhan u ukupnoj konzumaciji sudjeluje sa 22 posto, a 80 posto potrošnje je neoporezovano, čime država godišnje gubi oko 100 milijuna eura na porezima. Prema europskoj direktivi država do 2017. godine mora povećati minimalnu trošarinu na 90 eura na 1000 komada, a jučerašnjim podizanjem trošarina Hrvatska je dosegnula razinu od 84 eura.

Drugim riječima, na kutiju cigareta, koja stoji 26 kuna, država razrezuje minimalno 13,68 kuna trošarina i 5,2 kune PDV-a, što znači da proizvođaču za maržu i proizvod na toj cijeni ostaje oko 7,2 kune po kutiji. Zato će cigarete s novom trošarinom poskupjeti i u maloprodaji. U državama Europske unije cigarete su znatno skuplje nego u Hrvatskoj, dok su u susjednim zemljama Bosni i Hercegovini i Srbiji jeftinije.

>> Maras o dizanju trošarina na gorivo: Ne bi trebalo biti posebnih poskupljenja za građane

Ključne riječi

Komentara 9

IS
istina00
14:06 17.04.2015.

SDP/HNS vlada nastavlja gurati pohlepne ruke u džepove osiromašenih hrvatskih građana i gospodarstva! dostaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar mirica19
mirica19
12:40 17.04.2015.

Pa svi mi to znamo osim naše Vlade. Potrošanje se neće povećati, nego će drastično padati. Jačat će crno tržište i to sve što su oni postigli ovim trošarinama. Nesposobnost je drugo ima za Kukuriku koaliciju.

DU
Deleted user
14:33 17.04.2015.

Nisu li kokodakavci jos jucer rekli da povecanje trosarina nece platiti gradjani??? Kukurikuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije