Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ranko Ostojić:

'Nije mi čudno da je do zatvaranja došlo nakon posjeta predsjednice Budimpešti'

izbjeglice
Foto: Branimir Bradarić
1/7
17.10.2015.
u 13:36

Puno su veći problem duge cijevi i borbena kola. To nije prijateljski akt, rekao je Ostojić

Nakon što je Mađarska zatvorila prihvat izbjeglica Hrvatska je izbjeglice, koje i dalje svakodnevno ulaze u Hrvatsku kod Bapske i Tovarnika, počela prevoziti prema granici sa Slovenijom. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je danas u Opatovcu, gdje se i dalje vrši prihvat izbjeglica, kako je prihvat izbjeglica u Sloveniji rezultat dogovora na operativnoj razini te kako je to Plan C hrvatske Vlade, a ne Slovenije koja nije imala niti planove A i B.

– Slovenija se obvezala prihvatiti izbjeglice na tri granična prijelaza i mi ćemo to i poštivati. I dalje izbjeglice pristižu ali ih se i transportira prema Sloveniji. Prvi autobusi na slovenskoj granici, kod prijelaza Macelj i Mursko Središče, bili su u 8 i 9 sati ujutro u subotu. Nakon nekih sat vremena oni su ušli u Sloveniju i transportirani dalje prema Austriji i Njemačkoj, rekao je Ostojić. Oko 10 sati s željezničkog kolodvora u Tovarniku krenuo je vlak sa 1800 izbjeglica prema Čakovcu, a onda dalje i kolodvoru Mursko Središče gdje će biti večeras poslije 18 sati. Tijekom protekle noći na nekadašnjem malograničnom prijelazu Bapska, gdje najveći broj izbjeglica ulazi u Hrvatsku, došlo je radi zaustavljanja prihvata u Mađarskoj do određenog usporavanja izbjeglica na ulazu u Hrvatsku. Ostojić kaže kako je to napravljeno radi puta dužeg oko četiri sata ali i kako bi se u Hrvatskoj preorganizirati i prilagodili novim uvjetima. Tijekom jutra moglo se primijetiti kako u kamp u Opatovac stalno pristižu novi autobusi s izbjeglicama tako da je protok normaliziran. Ostojić je ponovio kako Hrvatska neće dozvoliti da postane sabirni centar, odnosno, da Hrvatska bude ta koja će ispaštati zbog nepoštivanja Schengena u Grčkoj.

– Dok je Hrvatska tranzitni koridor mi ćemo priljev obavljati i transportirati ih dalje prema zemljama Schengena. Međutim, ako bude potrebe poduzet ćemo i druge poteze, rekao je Ostojić. Na informacije iz Slovenije kako su tamošnje službe spremne dnevno prihvatiti do 5000 izbjeglica Ostojić je rekao kako je to prihvatljivo ali i kako su i dalje ključni Austrija i Njemačka gdje završava najveći broj izbjeglica. Na novinarski upit da prokomentira zahtjev predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da se izbjeglice preusmjeri i prihvata na službenim graničnim prijelazima Ostojić je rekao kako bi to Hrvatskoj samo olakšalo posao te je pozvao predsjednicu da “sa svojim prijateljima u Srbiji to i dogovori”.

– Ne usmjeravamo mi izbjeglice gdje će ulaziti u Hrvatsku. Ovom prilikom ja je pozivam da ona to dogovori s onima s kojima razgovara u New Yorku. Ona to s lakoćom može, rekao je Ostojić dodajući kako mu nije čudno što je do zatvaranja granice od strane Mađarske došlo neposredno nakon posjeta Kolinde Grabar-Kitarović Budimpešti.

– Puno su veći problem duge cijevi i borbena kola. To nije prijateljski akt. Ako itko narušava odnose onda je to Mađarska, Hrvatska to ne radi, istakao je Ostojić. Do jutros u 9 sati u Hrvatsku je ušlo 188.700 izbjeglica s tim što se ta brojka mijenja iz sata u sat. Trenutno se u Berkasovu, u Srbiji, odakle izbjeglice ulaze u Hrvatsku, nalazi 15-ak autobusa punih izbjeglica. Svi oni sjede u autobusima i prema granici s Hrvatskom kreću tek kada izbjeglice iz prethodnog autobusa budu prihvaćene u Hrvatskoj i proslijeđene prema Opatovcu.

>> Vlak s izbjeglicama u Čakovec stiže oko 16 sati. U Tovarniku se istovremeno puni 95. izvanredni vlak

>> Milanović: Ti ljudi imaju i svoje saveznike u Hrvatskoj, vrlo glasne i destruktivne

Komentara 52

OS
osica
14:04 17.10.2015.

Ostoja, ogromna šteta za vas da je ova kriza s izbjeglicama i migrantima došla sada pred izbore, jer je na najgori mogući način prikazala " sav vaš jad i bijedu" . Vi ne znate ništa drugo , nego neargumenirano napadati,, ne znate normalno razgovarati.Klevećete ljude kojih nema, a kad su vama u blizini promijenite ploču. Zašto predsjednicu olajavate kad je nema blizu vas, samo vi znate, očito se bojite njezinog odgovora. Ne znam koji je to plan očito "žnj" klevetaj, izmišljaj, podvaljuj, laži , skrivaj.... tako jadno sve skupa, da čovjeku vas bude žao, ali vi ste uporni i nenadmašni u tome. Znate onu "kako si posijao tako ćeš žnjeti"

Avatar BratKrešo
BratKrešo
13:44 17.10.2015.

Ovo je prejadna izjava čak i za komunističku industriju laži i podvala... da mi je ćaća ne bi glasa za njega!

DU
Deleted user
14:02 17.10.2015.

Predsjednica je snama još 4 do 9 godina,ti odlaziš,hvala bogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije