Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA OD POSTUPKA

Povjerenstvo: U Josipovićevoj operaciji nije bilo sukoba interesa

Ivo Josipović
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
21.02.2014.
u 10:39

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odluku je donijelo jednoglasno

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv predsjednika države Ive Josipovića zbog operacije očnih kapaka 4. siječnja u KBC-u Zagreb.

Sporno je bilo je li predsjedniku pružena medicinska usluga koju ne bi dobio neki drugi građanin Hrvatske te može li se besplatna operacija dr. Milomira Ninkovića iz Njemačke protumačiti kao dar skuplji od 500 kuna.

Povjerenstvo je predmet razmatralo po službenoj dužnosti u povodu saznanja i navoda o mogućem sukobu interesa koji su im bili dostupni iz medija. Zbog toga su prije sjednice zatražili očitovanja Ministarstva zdravlja i KBC-a Zagreb.

Povjerenstvo je na temelju dokumentacije koju im je pružilo Ministarstvo zdravlja te sanacijski upravitelj KBC-a, ali i sam predsjednik, koji se očitovao iako nitko to od njega nije tražio, utvrdilo da je kod operativnog zahvata ispoštovana sva procedura kojom se poziva strani liječnik da operira u Hrvatskoj, da nije riječ o običnom estetskom zahvatu, već o medicinski indiciranom zahvatu. Iz pribavljene dokumentacije proizlazi da sudjelovanje stranih zdravstvenih djelatnika u liječenju osiguranika HZZO-a u javnim zdravstvenim ustanovama predstavlja već uspostavljenu i uobičajenu praksu čija je svrha prenošenje znanja i iskustva iz područja medicine, a osobito u KBC-u Zagreb kao najvećoj zdravstvenoj i znanstveno-nastavnoj ustanovi.

– Predsjedniku nije pružena zdravstvena zaštita koja ne bi bila pružena bilo kojem drugom građaninu u Hrvatskoj pod istim uvjetima pa nije došlo do kršenja nijednog zakona. Jedina iznimka je da je zahvat obavljen u subotu, ali i to je opravdano činjenicom da je riječ o štićenoj osobi pa bi tijekom radnog dana operacija predsjednika mogla prouzročiti probleme u funkcioniranju bolnice – poručili su iz Povjerenstva.

Što se tiče toga je li operacija dar, 4. siječnja predsjednik i liječnik Ninković potpisali su sporazum u kojem piše da će predsjednik snositi sve troškove zahvata, naknadne konzultacije i preglede te smještaj i put. U svom očitovanju Josipović je objasnio da je, iako mu je profesor Ninković prijatelj, smatrao primjerenim da s njim sklopi sporazum kojim se obvezuje podmiriti troškove operacije te druge prateće troškove poput putnih troškova i troškova smještaja. Osim uobičajenih troškova ovakvih zahvata za HZZO i KBC nisu nastali nikakvi dodatni troškovi.

Iz svega toga se može zaključiti da to nije dar i kako nema sukoba interesa.

>>Josipovićeva operacija oka pod lupom povjerenstva za sukob interesa

>>Milomir Ninković: S Josipovićem imam sporazum o troškovima

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpić/PIXSELL

Komentara 63

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
08:26 21.02.2014.

Može li mi netko dati definiciju FARSE ?!

AM
ameris
08:18 21.02.2014.

Kada ne želiš ništa odlučiti i riješiti..tada osnuj povjerenstvo ! U Ostalom što je sa Šegonom ?Ništa oni ne rade ni po svojem znanju ni po poštenju ! Te komisije nemaju ni jednog ni drugog.

DU
Deleted user
08:07 21.02.2014.

Tresla se brda, rodio se mis!!! Ovo je predstava za narod kako bi se dokazala "demokraticnost" pravednika i njegove svite. Komisija ce ustanoviti da je to bila prijateljska usluga kirurga i sve ce se lijepo zataskati! Kukurikuuuuuuuuuu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije