Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Milomir Ninković: S Josipovićem imam sporazum o troškovima

Milomir Ninković
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
15.01.2014.
u 09:15

Predsjednika sam vidio prošlo ljeto i odmah sam mu rekao da će problem s okom morati riješiti kirurški, a ne masažom kako su mu preporučili

Prvo pitanje prof. dr. Milomiru Ninkoviću nametnulo se samo. Gotovo pet dana trajali su dogovori za intervju s liječnikom koji je operirao predsjednika Ivu Josipovića. Operira, iznova bi odgovarala Ninkovićeva tajnica. - Pa koliko vi to radite? - Dosta. Do osam svaku večer. Ima posla, na čelu sam klinike sa 48 kreveta, imamo 26 liječnika, svakoga dana se radi u četiri operacijske dvorane - nabraja statistiku te ističe nevjerojatnih tri tisuće operacija godišnje. Kad smo razgovarali u ponedjeljak oko 16 sati, već je iza sebe imao tri operacije. Dr. Milomir Ninković, stručnjak za rekonstruktivnu mikrokirurgiju, porijeklom je iz Sarajeva, a danas je na čelu klinike München-Bogenhausen. Taj 56 godišnjak, oženjen Šibenčankom, također poznatom liječnicom, vrlo je ugodan sugovornik. U svjetskim je okvirima poznat kao jedan od najboljih. U Hrvatskoj je, kažemo, poznat jer je operirao bivšeg premijera Ivicu Račana i sada predsjednika Ivu Josipovića. "Liječnik političara", dodajemo. - Ne, ne, vidite, jako me ljute takve tvrdnje - odgovara. "Slava" mu ne treba, kaže. Uostalom, od tri tisuće operacija godišnje, koliko ih je na poznatim pacijentima? A ambulanta u bolnici München- Bogenhausen je stalno puna i svakoga dana se može čuti glas nekoga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ... Baš danas operira djevojčicu iz Hrvatske s teškom urođenom anomalijom vrata i glave.

Već dugo smo prijatelji

- Primam jako puno pacijenata s područja bivše Jugoslavije. Jako često operiram bez honorara ili pokušavamo što više smanjiti troškove i financijski općenito olakšati našim ljudima boravak u Njemačkoj jer znamo da je ljudima jako teško priuštiti liječenje. Operiram i u svim državama bivše Jugoslavije, baš sam nedavno operirao jednu djevojčicu u Sarajevu, bez honorara - govori dr. Ninković. Napisi o operaciji predsjednika Josipovića potakli su mnoštvo bivših pacijenata da mu se jave. Eto, pokazuje mail od oca čiju je kćer operirao besplatno, pa drugi, treći... - Predsjednik Josipović nije od mene dobio ništa što ne dobivaju i "obični" građani Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije, s tim da s njim imam i sporazum o troškovima - ističe. Dr. Ninković bavi se rekonstruktivnom kirurgijom čiji je cilj vratiti funkciju.

- Imamo puno pacijenata s ožiljcima nakon opekotina tako da na primjer, ne mogu ispraviti prste. Naš je zadatak uspostaviti normalnu funkciju ruke. Stvaramo istinski nove funkcije i nove forme, radimo zahvate nakon tumora mekih tkiva kože i mišića, posttraumatske rekonstrukcije, poput otvorenih prijeloma, bavimo se kirurgijom šake, uspostavljamo funkciju perifernih živaca, radimo rekonstrukciju tetiva, rješavamo urođene anomalije na glavi i vratu, na ekstremitetima, na grudnom košu - nabraja dr. Ninković.

Iz KB Dubrave svake mi godine dolaze kolege, godinama već pomažem razvoj plastične kirurgije i kadrova

dr. Milomir Ninković

Tako je i operacija na predsjedniku Josipoviću bila s ciljem da se povrati funkcija gornjeg kapka desnog oka. - Bila je riječ o složenoj rekonstrukciji. Došlo je do pucanja veze između mišića podizača kapka i ruba kapka, a rezultat je bio potpuno smanjenje vidnog polja na tom oku. Oko se potpuno zatvaralo, pogotovo pri kraju radnog dana, predsjednik Josipović, primjerice, tad uopće nije mogao čitati jer kad čitate, oborite glavu pa kapak ionako padne. Nakon toga, mora se učiniti i dio koji nije samo estetski, operirati i na drugom oku da licu vratimo simetriju i spriječimo deformaciju - objašnjava. Predsjednika Josipovića poznaje jako dugo. - Još od prije nego je postao predsjednik - govori dr. Ninković: - Sreli smo se prošlog ljeta. Odmah sam mu rekao da će problem s okom morati rješavati kirurški, a ne masažama kako su pokušali. Dvoumio se, ali eto, na kraju... - kaže. Operaciju je izveo u Hrvatskoj uz izvanrednu stručnu podršku kolega sa plastične kirurgije i anestezije, dodaje.

S hrvatskim kolegama liječnicima i bolnicama vežu ga čvrste veze. - Kolega Rado Žic je bio kod mene na edukaciji, isto kao i Davor Mijatović. Kolege iz Zagreba, KB Dubrave i s Rebra, te iz drugih ustanova, iz Splita i Dubrovnika, dolaze mu svake godine. - Dugo pomažem razvoj plastične kirurgije i edukaciju kadrova u Hrvatskoj - govori Ninković. Radi i tzv. live surgeries - pred kolegama izvodi novi zahvat te ih educira. Više je puta operirao u Zagrebu i u Dubrovniku. Tamo je pokazao novu mikrokiruršku metodu pri rekonstrukciji dojke živim tkivom pacijentice, najčešće s trbuha, u kojoj se pomoću mikroskopa prati prokrvljenost.

Puno njegovih zahvata

- A što je točno Ninkovićev zahvat, onaj koji ste sami osmislili? - pitamo. - Ima ih više - smije se te nabraja: - Policajcu koji je pri eksploziji izgubio obje šake presadili smo šake mrtvog donora. Danas piše i popravlja motocikl, te se vozi po Južnoj Americi. Osmislili smo i tretman paraliziranog mokraćnog mjehura. Transplantiramo veliki mišić s leđa da zamijeni paralizirani mišić mjehura kako bi ovaj mogao normalno funkcionirati i urinirali, otvarati se i zatvarati se - govori te nastavlja: - Došao nam je 24-godišnji mladić s anomalijom donje usne nastale zbog tumora. Nije mogao ni jesti. Smislio sam da se uzme mali mišić sa natkoljenice i u funkcionalnom smislu rekonstruira donju usnu. Funkcija nove usne je tako precizna da mladić može zviždati. E takve zahtjevne operacije i edukacija mladih kolega daje mi uvijek novu energiju da idem dalje. Jer nema ništa ljepše nego omogućiti operativnim zahvatom pacijentu normalan izgled i funkciju.

>>Za Josipovića bi ruke dr. Ninkovića mogle biti puno skuplje nego što uistinu vrijede

Komentara 53

NV
novo vriijeme
09:34 15.01.2014.

Svaka čast dr Ninkoviću on je očito odličan, a što se tiče predsjednika Josipovića zar je on socijalni slučaj kao ova djeca iz Sarajeva da ne plati i kakav je to sporazum o troškovima. Valjda postoji račun i svi porezi koji uz to idu.

AK
akil
09:48 15.01.2014.

Hvala novinama da su se potrudile i da isprave "krivu Drinu" oko troškova za našeg Ivu.Svi znamo da se to nesmije raditi za novce,pa ajde da napišemo da je radio zabadave.Mene su uvjerili da se ivo i on već duuuugo znaju,vjerojatno od dana kad je nateklo oko pa sve do operacije.Kad su lječnici štrajkali,ljudi su umirali,a da ih je kojim slučajem zabolilo oko,stigli bi lječnici iz susjednih država,jer oni pomažu u nevolji i to besplatno.Naš dragi predsjednik je živi dokaz!

EN
enigma898
10:38 15.01.2014.

Jugoslavenska klika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije