Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupljanje u županji

Državni stožer preuzeo obranu: Uz 15 šatora i bespilotna letjelica, ali trebat će i pomoć mještana

Stožer za zaštitu i spašavanje
Foto: Branimir Bradarić
1/5
21.05.2014.
u 19:33

U krugu stožera je 15-ak šatora, četiri helikoptera koji se koriste za razne potrebe u obrani od poplava. Tu je i Centar veze kao i sredstva mobilne veze. Za svoje potrebe imaju i bespilotnu letjelicu. Tijekom narednih sati Stožer će biti u cijelosti opremljen i prema neslužbenim najavama on će u Županji ostati djelovati narednih nekoliko mjeseci

Državni Stožer za zaštitu i spašavanje danas je i službeno preuzeo sve operativne aktivnosti oko obrane od poplava na području županjske Posavine.

U svega par sati na parkiralištu županjske Sladorane niknuo je stožer, čini ga 15-ak šatora u koje su smještene pripadnici Hrvatske vojske, policije, DUZS; HGSS, Crvenog križa, Civilne zaštite, vatrogsaca, Centra 112…

U krugu se nalaze i četiri helikoptera koji se koriste za razne potrebe u obrani od poplava. Tu je i Centar veze kao i sredstva mobilne veze. Za svoje potrebe imaju i bespilotnu letjelicu. Tijekom narednih sati Stožer će biti u cijelosti opremljen i prema neslužbenim najavama on će u Županji ostati djelovati narednih nekoliko mjeseci, odnosno, sve dok se situacija u županjskoj Posavini ne stabilizira i život koliko toliko vrati u normalu.

Zapovjednik državnog Stožera je Nikola Gaće, zamjenik ravnatelja DUZS.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića do ovoga je došlo jer je stanje na terenu prevazišlo mogućnosti županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje ali i da se županijski Stožer nije pridržavao plana o evakuaciji.

– Postoji plan evakuacije i djelovanja kojega se nisu pridržavali, a u njemu je jasno i precizno navedeno kako se vrši evakuacija, kojim cestama, kojim autobusima, tko treba zvati… Kako do toga nije došlo sad državni Stožer preuzima sve poslove, najavio je Ostojić.

Kao prioritete djelovanja novoosnovanog Stožera spomenuo je uspostavu koordinacije između ovoga Stožera s onim na općinskim i županijskim razinama, evidenciju volontera, uspostavu volonterskog centra i centra socijalne skrbi kao i uspostavljanje kvalitetne komunikacije između svih dijelova sustava.

U Županji će svoj Stožer imati i Ministarstvo socijalne skrbi. Utemeljene državnog Stožera za zaštitu i spašavanje znači i mogućnost da će hrvatske žurne službe moći mobilizirati osobe za potrebe obrane od poplava, oduzeti vozila i strojeve, koristiti prostore i nekretnine po potrebi. Najavljeno je da će policija i vojska nastaviti sa strogom kontrolom ulaska u poplavljeno područje te da će isti kriteriji vrijediti za sve.

– Sav posao obrane od poplava fokusirat će se na ovaj Stožer ali mi i dalje ne možemo bez lokalnih ljudi, načelnika, gradonačelnika i drugih službi koje su sve ovo vrijeme bile aktivne. Moramo svi biti svjesni da će državni Stožer djelovati mjesecima i da nas veliki posao očekuje i nakon smirivanja opasnosti od poplava, istakao je Ostojić.

Centar Stožera u Županji nalazi se u krugu županjske Sladorane i on će narednih sati biti do kraja opremljen. Isto tako osnovan je logistički centar u vojarni u Đakovu. Novinarima se na pressici obratio i načelnik Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić koji je rekao da se na terenu nastavljaju aktivnosti koje podrazumijevaju izvlačenje živih ljudi, preživjelih životinja ali i onih uginulih.

– Do sada smo iz ugroženih područja izvukli 6000 kilograma životinja. Na lokaciji Padež ostalo je još žive stoke koju ćemo izvući sutra uz pomoć tri vojne amfibije, najavio je Perinić. Inače, do sada su veterinarske službe sa ugroženih pdoručja evakuirale preko 8000 komada životinja.

Kada je riječ o aktivnostima Hrvatskih voda zamjenik direktora Zijah Mahmuspahić rekao da je ova služba učinila sve što je mogla da spriječi još veću katastrofu na terenu te da je i to razlog zašto je Županja danas suha. Zbog brojnih uginulih životinja i opasnosti od zaraza i crijevnih bolesti ministar zdravstva Rajko Ostojić proglasio je opasnost od epidemija, što je prvi put u povijesti Hrvatske. Komentirajući osnivanje državnog Stožera i oduzimanje ovlasti župan Vukovarsko–srijemske županije Božo Galić, koji je predsjednik županijskog Stožera, rekao je da je to trebalo i ranije osnovati, da je to treća razina u lancu djelovanja kao i da že županijski Stožer nastaviti dalje sa svojim djelovanjem.

Međutim, zanijekao je prozivke od ministra da se županijski Stožer nije držao djelovanja  županijskog plana za zaštitu i spašavanje.

Komentara 4

DU
Deleted user
19:51 21.05.2014.

Sad će tek biti opasno! Gdje se ovi upletu ne može završiti dobro!

FP
Fpetrz
07:41 22.05.2014.

ove šatore treba dati narodu a ne da se slikaju u njima šator od 20kvadrat njih dvoje sjedi u njemu sramota a ljudi spavaju na tavanima emoj narode kako je tomson pjevo

DU
Deleted user
20:48 21.05.2014.

To je trebalo prije 3 dana uraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije