Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast Slavenskoj

Ogroman interes plesača za natjecanje "Mia Čorak Slavenska"

r. suzuki i d. timofeev dobitnici grand prixa
arhiv hdbpu
27.06.2012.
u 13:36

Više od sedamdeset balerina i baletana borit će se za nagrade na međunarodnom plesnom natjecanju "Mia Čorak Slavenska" koje u petak počinje u Zagrebu. Gala koncert najavljen je za subotu navečer u HNK Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od petka do subote ugostit će sedamdesetak balerina i baletana iz sedamnaest zemalja svijeta koji će se boriti za nagrade natjecanja “Mia Čorak Slavenska”. Na čelu je žirija znameniti baletni umjetnik Irek Mukhamedov, zvijezda moskovskog Boljšoj teatra i londonskog Covent Gardena, čiji je ugled očito privukao neuobičajeno velik broj natjecatelja. Prije samo dvije godine natjecatelja je bilo bitno manje, svega tridesetak. Drugi su članovi međunarodnog žirija Joyce Cuoco, Jozo Borčić, Ljubinka Dobrijević, Yelka Yureshe i Svebor Sečak, predsjednik Hrvatskog baletnog društva profesionalnih baletnih umjetnika, organizatora natjecanja čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Ivo Josipović.

Natjecanje je podijeljeno u tri starosne kategorije i to do osamnaest godina života, od osamnaest do dvadeset i dvije godine te od dvadeset i dvije do dvadeset i osam godina života. I dok najmlađa kategorija natjecatelja izvodi samo klasiku, u ostalim dvjema kategorijama mladi se plesači mogu potvrditi i u suvremenom plesnom izrazu u vlastitim ili tuđim koreografijama. Ulaz na natjecanja koja se održavaju u petak od 18 do 23 sata i u subotu od 11 do 13 sati otvoren je za javnost. No, na gala koncert na kojem će se dodjeljivati i brojne nagrade, a koji se održava u subotu navečer od 19.30 sati, ne može se ući bez ulaznice koje su u slobodnoj prodaji. Natjecanje nosi ime najslavnije hrvatske balerine Mije Čorak Slavenske, rođene u Slavonskom Brodu, koja je više nego uspješnu karijeru završila u SAD-u.

Komentara 6

DE
detour
13:47 27.06.2012.

ona se zvala mia slavenska, a ne mia corak slavenska. corak joj je rodjeno prezime koje je promijenila jer joj se nije svidjalo ( i o tome govorila) te ga nikad vise nije koristila. konacno, bila je i udana neumann.ann. zasto hnk falsificira povijest i izmislja ime koje ne postoji? natjecananje se treba zvati onako kako je ta osoba sama sebe zvala i kako je bila svjestki poznata, a to je mia slavenska.

HD
hdpbu
15:34 27.06.2012.

Hrvatsko narodno kazalište nije odgovorno za naziv natjecanja, ono samo ugošćuje ovu manifestaciju. Suosnivači natjecanja su Hrvatska glazbena mladež i Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika na inicijativu istaknutih baletnih umjetnika i gđe. Marie Ramas, kćerke Mie Čorak koja živi i radi u Americi i vodi Fondaciju Slavenska Dance Preservation. Za bilo kakve komentare oko imena možete se obratiti upravo gđi. Ramas koja je željela da se natjecanje nazove upravo punim imenom njezine majke, a to je Mia Čorak Slavenska. O Miji Čorak Slavenskoj snimljen je i film, postoje Dani Mije Čorak Slavenske u Slavonskom Brodu, postoje i druge manifestacije koje nose ime Mije Čorak Slavenske, a naposljetku postoji i knjiga povjesničarke plesa Maje Đurinović i Zvonimira Podkovca - Mia Čorak Slavenska, gdje možete dobiti više informacija o životnom putu i radu naše proslavljene primbalerine.

DE
detour
17:05 27.06.2012.

Inzisiranje na krivom prezimenu (corak slavenska) posljedica je cinjenice da je slavenska u hrvatskoj bila doslovno zaboravljena, a uspomena na nju ozivljena je tek nakon njene smrti. Da bi se – nepotrebno – naglasilo njeno nepobitno hrvatsko porijeko i sklonostt domovini (u kojoj je i po vlastitoj zelji pokopana) pribjeglo se povijesnom falsifikatu i spojena su dva prezimena koje umjetnica bas nikad nije koristila u toj kombinaciji. Ime corak slavenska je u tome smislu izmisljotina jer se ona tako jednostavno nije zvala. Ona je prije odlaska iz hrvatske bila poznata kao mia corak, ali je ime potom promijenila te pod novim imenom – mia slavenska – ostvarila svoje najvece uspjehe. Tako je zavedena i u svjetskim enciklopedijama. I fundacija koju vodi kcerka mije slavenske, profesorica maria ramas, zove se „slavenska“, a ne slavenska corak. Sve manifestacije koje nose ime velike slavenske su pohvalne, no u njihovom se nazivu radi o eklatantnoj pogreski koju treba ispraviti. Ne mozemo naprosto izmisljati necije ime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije