Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žestoki M.O.R.T.

Kad ne sviramo punk, bavimo se poljoprivredom

01.12.2014., Zagreb - Punk blues bend M.O.R.T. iz Sinja. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/8
05.12.2014.
u 11:46

Uoči večerašnjeg koncerta u Vintageu, četvorica mladih nomada iz Sinja otkrivaju da u njihovim obiteljima nema alkara jer ne potječu od plemića, a i osjećaju se poput kmetova

"Muzika za djecu i penzionere" na koju studentice vrišteČuvaj se sinjske buke – poručuju četvorica mladih Sinjana. Imaju između 23 i 29 godina, a okupljeni su u žestokom punk-blues bendu M.O.R.T.

Večeras u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar vokalist John, gitarist Zvrk, basist Kikos i bubnjar Mile promoviraju debi album "Odjel za žešće" i to će im biti najveći koncert dosad.

– Ne bih rekao da na večerašnjem koncertu očekujemo puno fanova, bolje je reći da očekujemo puno prijatelja – kaže gitarist Zvrk. Iako se čini da je M.O.R.T. kratica nekog imena, Zvrk nas razuvjerava i objašnjava da točke između slova nemaju nikakvo značenje.

– Točke smo stavili da se ne bismo zvali isto kao švedski bend Mort, na taj smo način izbjegli eventualne probleme – tvrdi.

U sadašnjoj postavi sviraju od preklani, nakon što se nakon nekoliko izmjena bubnjara na tom instrumentu ustalio dugokosi Mile. Jedan od najvećih dosadašnjih uspjeha pobjeda im je na lanjskom Demofestu u Banjoj Luci. Ondje su svirali pred više od deset tisuća ljudi i osvojili novčanu nagradu od pet tisuća eura.

To su dva razloga zbog kojih bi svakom demo bendu preporučili da se prijavi na banjolučki festival. Na njihove koncerte dolaze fanovi svih godišta, od tinejdžera do onih u kasnim srednjim godinama.

– Jedan 50-godišnji punker rekao nam je prije jedne gaže: "Morate večeras biti dobri, ja vam mogu biti otac" – smije se Zvrk pa otkriva da su im u njihovim autorskim pjesmama najveće preokupacije ljubav, smrt i život. – Nismo se uhvatili socijalnih tema jer njih pokriva već dovoljno bendova – dodaje.

Gitarist grupe živio je sedam godina u Zagrebu dok je studirao lingvistiku i češki jezik na Filozofskom fakultetu, ali ritam života u metropoli bio mu je prebrz pa se nakon studija vratio u Sinj. Neki članovi M.O.R.T.-a imaju stalne poslove, neki pokušavaju živjeti samo od glazbe, a na pitanje čime se uz glazbu još bave, Zvrk odgovara:

– U užem smislu bavimo se preživljavanjem, u širem uživanjem. Moto je koliko napravimo, toliko se i zabavljamo. Preživljavanje nam olakšava to što se bavimo i poljoprivredom, odnosno sami proizvodimo hranu. Mi smo prvo nomadi, a onda poljoprivrednici.

Zanima nas ima li u obiteljima mortovaca alkara.

– Nemamo alkara, oni su iz plemićkih loza. Možda je netko od naših predaka i bio plemić, ali sad smo više kmetovi – kaže Zvrk. A bude li sve po planu, Sinj uskoro ne bi trebao biti nadaleko poznat samo po Sinjskoj alki, nego i po ovoj bučnoj punk četvorki.

>>"Muzika za djecu i penzionere" na koju studentice vrište

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije