Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Oko 5 mlrd. kuna investicija zaposlit će više od 3000 ljudi

Svjetski lanci ulaze u turizam, a veći je interes i za proizvodnju
18. lipnja 2017. u 14:10 6 komentara 1287 prikaza
Adrisova Maistra nastavlja ulagati u rovinjske hotele. Na redu je hotel Park
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ulaganje u nove hotele obilježit će investicijski zamah u zemlji u sljedeće tri godine, ali za razliku od nekih proteklih godina povećavaju se i investicije u proizvodnju. Lani su povećana strana ulaganja i porasla su na 1,7 milijardi eura. No u turizam prije svega ulažu i domaće kompanije. Prema najavama iz Agencije za investicije, pred nama su projekti vrijedni oko pet milijardi kuna, koji će zaposliti više od tri tisuće radnika.

turizam, turisti SEZONA U ZAMAHU Ugostitelji digli cijene 20 posto, no nekim turistima to ne smeta previše

Farmacija i dalje jaka

ACG Worldwide – ACG Lukaps gradi u Ludbregu tvornicu za proizvodnju kapsula. Ta indijska kompanija prisutna je na domaćem tržištu još od 2007. godine, a lani su najavili dodatna ulaganja od 260 milijuna kuna kojim planiraju povećati proizvodni kapacitet i povećati broj zaposlenih na više od 300 ljudi. Belupo je nedavno otvorio novi pogon, riječ je o investiciji vrijednoj 390 milijuna kuna u kojoj će posao naći 200 ljudi. Početkom godine i Ducati Komponenti završili su projekt u Ludbregu. Tvrtka je sastavni dio talijanske grupacije Ducati Energia iz Bologne, prva faza investicije vrijedna je 38 milijuna kuna, a zaposlene su 52 osobe. Lasselsberger Knauf gradi postrojenje za proizvodnju građevinskih materijala u blizini Benkovca, vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna, a u tvornici će na jesen posao naći i desetak osoba.

Xellia proširuje Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj u Zagrebu i zapošljava nove ljude. Investicija je vrijedna oko 30 milijuna kuna, a od 2011. godine ta je danska kompanija uložila u Centar oko 200 milijuna kuna. Kronospan pokreće novu proizvodnu liniju za proizvodnju finger joint masivnih ploča od hrasta u Bjelovaru, a ulagač je trenutačno u fazi ishođenja dozvola. Vrijednost ulaganja je oko 300 milijuna kuna i zapošljava 80 radnika. IBM je u fazi zapošljavanja ljudi, a prema najavama bit će ih 500. Francuska grupacija Saint Jean Industries koja proizvodi dijelove za autoindustriju uređuje treće proizvodno postrojenje u Slavonskom Brodu. Zanimljivo je i kontinuirano ulaganje tvrtke AVL AST, najveće neovisne tvrtke na svijetu za istraživanje, simulaciju i testiranje tehnologije pogonskih sustava za osobna vozila, kamione i velike motore.

hotel, bazen Hotelijerstvo na prekretnici Ministar Cappelli razmatra ukidanje službenih hotelskih zvjezdica

Four Seasons na Hvaru

Početkom srpnja Olympia Vodice otvaraju Ecotel Olympia Resort s pet zvjezdica s kongresno-seminarskim prostorima i zatvorenim bazenom. Projekt je vrijedan 170 milijuna kuna, a u njemu će posao naći 140 radnika. Autokamp Punta gradi novi ekokamp u Povljani, projekt je proglašen strateškim investicijskim projektom i trenutačno je u fazi ishođenja dozvola. Zapadna vrata Split završavaju drugi toranj u kojem će se smjestiti hotel i poslovni centar. Uskoro bi trebala početi gradnja luksuznog resorta poznatog hotelskog lanca Four Seasons na otoku Hvaru. Vrijednost investicije je oko milijardu kuna. Adrisova Maistra radi na obnovi hotela Park u Rovinju, a rekonstrukciju čeka Hotel Plat, a investitor je trenutačno u fazi ishođenja lokacijske dozvole i izrade glavnog projekta. Valamar je završio novi family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella resort u Rapcu, vrijednost je 562 milijuna kuna, a JTH Costabella gradi hotel u Rijeci.

Croatia, full of life Nakon samo dvije godine Odzvonilo ‘Full of Life’, bira se novi slogan Javno savjetovanje Smještaj za turiste u kolibi od granja, u pećini, na drvetu... Stiniva na Viisu NEW YORK TIMES Odlična vijest za Hrvatsku! Prva među top 5 odredišta za ljetovanje!
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • mobitel20:

    Nemojte stavljati ovakve naslove , jugonacionalisticki trolovi dobit ce slom zivaca. Samo ih pratite kako trolaju besmislice, hehe

  • anajed:

    Tko ce radit.

  • Petarstijena-HR:

    Ima tu još velikih ulaganja, koja nisu nabrojana....