Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javno savjetovanje

Smještaj za turiste u kolibi od granja, u pećini, na drvetu...

Goran Kovačić/PIXSELL
14.06.2017.
u 06:30

Cappelli želi promijeniti pravilnik kako bi takva vrsta smještaja bila moguća i u urbanima, a ne samo ruralnim sredinama.

Sve više modernih turista umjesto klasičnog smještaja bira drugačije, neobično; jednostavniji, opušteniji odmor u prirodi i spavanje u kolibi, pećini, kućici na drvetu i slično.

Uvažavajući te trednove Ministarstvo turizma predloža izmjene Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata koje bi omogućile tzv. robinzonski smještaj u obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima i domaćinstvima. Do sada su takvi oblici smještajne ponude bili mogući samo u ruralnim sredinama, i to putem registriranih tvrtki, odnosno ugostiteljskim objektima za smještaj, a izmjene bi ovu vrstu smještaja proširile na urbana područja i na ostale pružatelje usluga smještaja u turizmu.

Obogaćivanje ponude

- Kreacijom novih proizvoda robinzonskog smještaja u neuobičajenim uvjetima stvara se okvir za obogaćivanje ponude za specifične tržišne skupine. Osim što će stvaranje dodatne i drugačije smještajne ponude ojačati konkurentnost pojedine destinacije, ove će izmijene Pravilnika omogućiti pojedincima, domaćinstvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ostvarivanje dodatnih prihoda od poslovanja, ali što je najvažnije i samozapošljavanje inovativnih, mladih i kreativnih osoba“, ističe ministar turizma Gari Cappelli.

Prema prijedlogu izmjena Pravilnik, koji je stavljen na javnu raspravu, objekti mogu biti smješteni u urbanim i ruralnim sredinama, sa ili bez priključaka na infrastrukturne sustave. Smještaj se može pružati u šatorima, prostorijama ili prostorima za smještaj izrađenih od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorijama i prostorima neuobičajenog oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), ali, recimo, smještaj ne može biti kontejner odnosno mobil home.

Predloženim izmjenama, poručuju iz turističkog ministarstva, stvara se mogućnost realizacije novih atraktivnih odredišta za odmor i razonodu svima onima koji žele iskusiti drugačije i ležernije vidove odmora i opuštanja. Nadalje, predloženim izmjenama mijenja se postojeća i uvodi se nova vrsta smještajne ponude u objektima za robinzonski smještaj i to Objekt za robinzonski smještaj (za tvrtke) i Kamp odmorište – robinzonski smještaj (za građane - domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva). Javno savjetovanje otvoreno je do 26. lipnja 2017. putem portala e-Savjetovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije