Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOZAČ MCLAREN HONDE

Fernando Alonso konačno progovorio o nesreći i objasnio što se dogodilo!

Alonso
Foto: Reuters
26.03.2015.
u 16:36

– Nisam se probudio u 1995., nisam pričao talijanski niti išta slično tome. Sjećam se nesreće, svega što je uslijedilo sljedećeg dana pa i nedjeljnog jutra, promjena setupa, vremena po krugovima.

Fernando Alonso je na današnjoj konferenciji za medije u Maleziji progovorio o svojoj nesreći s predsezonskih testiranja koja ga je udaljila s VN Australije. Opovrgnuo je navode pojedinih medija koji su prenijeli informacije da je 33-godišnji Španjolac mislio da je 1995. ili da je pričao talijanski. Tvrdi da je samo poštovao preporuke liječnika koje su izdane kao mjere opreza, piše GP1.

– Više-manje je to bio normalni potres mozga. Otišao sam u bolnicu u dobrom stanju. Postoji dio u bolnici kojeg se ne sjećam, od 14 do 18 sati, i to zato što sam primio lijekove koji se daju uoči puta helikopterom. Sve je bilo u redu, nisam se probudio u 1995., nisam pričao talijanski niti išta slično tome. Sjećam se nesreće, svega što je uslijedilo sljedećeg dana pa i nedjeljnog jutra, promjena set-upa, vremena po krugovima. Sjećam se da je Vettel bio ispred mene, presjekao je šikanu i propustio me. Nakon udarca sam neko vrijeme strugao o zid. Isključio sam radio, a zatim i glavni prekidač za baterije jer sam vidio da dolaze redari, u suprotnom ne bi smjeli dodirnuti bolid. Tada sam bio potpuno svjestan.

Svijest sam izgubio u vozilu hitne pomoći ili u medicinskom centru na stazi. Liječnici su rekli da je to normalno zbog lijekova koje vam daju prije letova helikopterom. Osim toga, to je protokol prije MRI pretraga pa je normalno što se toga ne sjećam.

Alonso je odbacio i prvotne izjave svoje momčadi o jakom naletu vjetra, kao i teorije da se onesvijestio za upravljačem. Iako njegova momčad još uvijek ne zna puno, priznaje da je postojao problem s upravljačkim sustavom.

– Ne znam jeste li vidjeli video, ali definitivno ne, čak ni uragan ne bi mogao pomaknuti bolid koji se kretao tom brzinom. Da sam imao bilo kakav zdravstveni problem, otišao bih ravno izvan staze na njezin vanjski dio, nikada unutra. U formuli 1 još uvijek trebate uložiti određeni napor kako biste okrenuli upravljač.

Puno je medijske pažnje bilo toga dana. Pritisak je bio visok, nalazio sam se na intenzivnoj njezi pa je bilo potrebno nešto reći. Prva konferencija za novinare potaknula je razna nagađanja pa su se pojavile nedoumice. Nije pomoglo ni to što ništa ne možete reći tri ili četiri dana prije nego što se svega sjetim. Ali teorija o vjetru nije pomogla. To nije bilo to.

Analizom podataka nismo uočili ništa konkretno, ali imali smo problem s upravljačem u trećem zavoju. Blokirao je u desnu stranu, približavao sam se zidu, kočio do zadnjeg trenutka, prebacivao brzine iz pete do treće, ali nažalost, nedostaju nam još neke informacije. S tog dijela bolida nismo prikupili dosta podataka pa smo prošlog tjedna ugradili dodatne senzore i napravili neke promjene.

Unatoč svemu, Alonso ne strahuje od ponavljanja nesreće ili sličnog događaja.

– Znamo da je motosport opasan. Možete imati spektakularne nesreće nakon kojih vam ne bude ništa. Kad je riječ o kutu, možete imati udarac malom brzinom koji će za posljedicu imati ozljede. Kao i u normalnom životu.

>> Opširnije čitajte na GP1

>> Vettel Red, Bull out

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije