Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Autocesta ili stara cesta? Savjetujemo što izabrati!

Općenito, prometne nesreće na autocestama mnogo su rjeđe nego na ostalim cestama, ali kad se dogode, u većini su slučajeva fatalne
09. srpnja 2017. u 10:10 35 komentara 30987 prikaza
autocesta
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Zbog poskupljenja autoceste mnogi će vozači, odnosno oni koji to već nisu napravili, putovanje autocestom zamijeniti vožnjom starom cestom D1 prema moru. Lička magistrala nakon obnove je u dobrom stanju i nudi solidan komfor pa se njome može voziti ugodno i u dobrom tempu uz uvjet da ne upadnete u veliku gužvu koja je u špicama sezone vrlo izvjesna ili ako vas ne uspori kakav teretnjak. Na nekim dijelovima, ako nema gužve moguće je voziti jako brzo, brže od dozvoljene brzine, što ne bismo preporučili – zbog sigurnosti svih u prometu, ali i policijskih radarskih kontrola koje su česte na staroj cesti. Fiksni su radari na četiri mjesta na cesti D1 od Karlovca do Plitvičkih jezera (Cerovac Vukmanićki, Tušilović, Slunj, Rakovica) pa je svakako preporuka poštovati ograničenja brzine jer ušteda putovanja starom cestom naspram skupe autoceste zaista nema smisla ako platite kaznu zbog prekoračenja brzine.

Schildenfeld I on se buni Poznati hrvatski nogometaš 'poludio' zbog cestarina: Sramota!

Ali treba istaknuti da je vožnja starom cestom kudikamo opasnija i nesigurnija nego autocestom. Brojna raskrižja, vožnja kroz naselja, pretjecanja, zavojite ceste i očekivane gužve u špicama sezone samo su neke od opasnosti koje vrebaju vozače na staroj cesti. Stoga treba voziti oprezno i bez žurbe, što može biti i prednost ako se odmah tako isplanira put. Primjerice, ušteđeni novac od cestarine može dobro doći za plaćanje ručka uz staru cestu gdje je sve bolja ponuda ili pak neki dulji izlet, poput posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera ili slikovitim Rastokama gdje možete uživati u slapovima rijeke Slunjčice koja se u predgrađu Slunja ulijeva u Koranu.

Najveća prednost stare ceste jest što se na njoj ne plaća cestarina, odnosno cestarinu ste već platili pri registraciji i kupujući svaku litru goriva, dok se autoceste povrh toga naplaćuju. Prednosti autoceste su neupitna brzina putovanja i veća sigurnost. Ali, oprez! U špicama sezone – pogotovo vikendom, a ponajviše subotom kada je uobičajena tjedna smjena turista – zna biti zamorna, dugotrajna i opasna. Tada možete upasti u gužvu i još kasnije od planiranog stići na odredište. Što je promet na autocesti gušći, veća je i vjerojatnost prometnih nesreća, a veliku ulogu u tome imaju umor vozača i nervoza. Stoga, i ako se nađete u koloni, ne gubite živce, a kod prvih znakova umora skrenite na odmorište uz autocestu i odmorite se.

Općenito, prometne nesreće na autocestama mnogo su rjeđe nego na ostalim cestama, ali kad se dogode, u većini su slučajeva fatalne, stoga ni na autocesti nemojte juriti i držite propisani razmak od vozila ispred vas. Kad je promet pojačan, treba voziti vrlo koncentrirano i što je moguće više predviđati poteze drugih vozača.     

gume Korisni savjeti Kako brinuti o gumama u ljetnim mjesecima gorivo Upozorenje Sedam pogrešaka koje vozači rade u ljetnim danima, izbjegnite ih autocesta, cestarina, naplatne kućice OTKRILI METODOLOGIJU Ovo je tablica po kojoj je HAC izračunao nove cijene cestarina na našim autocestama
Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • jurajuric116:

    a ne znam kaj reči na to. putujem dosta i nekad imam želju da idem po staroj, valjda zbog prekrasne prirode, krajolika, laganih odmora i jednostavno po staroj vozim po ograničenju i chilam..., dok sam u žurbi maznem autocestu.

  • sargu123:

    Kad uvedu vinjete koristiti ću autoput.

  • zweistein:

    uvijek stara cesta......dok život juri ja ću lagano!!!!