Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILI METODOLOGIJU

Ovo je tablica po kojoj je HAC izračunao nove cijene cestarina na našim autocestama

autocesta, cestarina, naplatne kućice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
03.04.2017.
u 17:06

Metodologija izračuna cijene cestarine proizlazi iz odredbi Pravilnika o cestarini, koji kaže da se cestarina izračunava i naplaćuje prema udaljenosti između dvije točke naplate, skupini vozila te jediničnoj cijeni po kilometru.

Danas od 6 sati ujutro vrijede nove cijene cestarina na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste. To je dio programa poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora kojem na naplatu samo ove godine dolazi 7,8 milijardi kuna.

Hrvatske autoceste odlučile su pojasniti način izračuna cijene cestarine po dionicama autoceste.

- Do povećanja cestarine došlo je zbog ujednačavanja jedinične cijene cestarine po kilometru na HAC-ovim dionicama s jediničnom cijenom na dionicama Autoceste Rijeka-Zagreb d.d.(ARZ) za prvu skupinu vozila. Jedinična cijena za prvu skupinu vozila na dionicama HAC-a, do 3. travnja 2017. godine iznosila je 0,46 kuna/km s PDV-om, a ARZ-ova iznosi 0,483 kuna/km. Od danas na svim autocestama HAC-a za izračun cijene cestarine primjenjuje se jedinična cijena od 0,483 kuna/km s uključenim PDV-om, što je povećanje jedinične cijene po kilometru od pet posto.

Metodologija izračuna cijene cestarine proizlazi iz odredbi Pravilnika o cestarini, koji kaže da se cestarina izračunava i naplaćuje prema udaljenosti između dvije točke naplate, skupini vozila te jediničnoj cijeni po kilometru. Izračun cestarine za dionicu s više među dionica (primjer Zagreb-Kutina uključuje četiri među dionice), računa se na način da se za svaku pojedinu među dionicu izračuna iznos cestarine, a cijena kompletne dionice je zbroj cijena među dionica.

Foto: HAC

Konačna cijena cestarine s PDV-om obračunava se u kunama bez lipa (zaokružuje se na iznos u kunama), a iznos cestarine od početne do krajnje točke naplate na autocesti mora odgovarati zbroju iznosa cestarina za svaku pojedinu među dionicu.

Izračun cijena za ostale skupine vozila utvrđen je na sljedeći način: I:II:III:IV = 1:1,5:2,25:3,3, a cestarina za IA skupinu vozila utvrđena je u iznosu od 60% iznosa cestarine za I skupinu vozila. Za opisani način izračuna cijene cestarine za prvu skupinu vozila dajemo primjer u privitku, metodologije izračuna cijene cestarine po Pravilniku o cestarinama, a koji se primjenjuje na svim dionicama - stoji u priopćenju.

>> Od sutra poskupljuje cestarina, provjerite koliko ćete sada plaćati

>> Cestarina od Zagreba do Splita zimi 181 kunu, a ljeti 199 kuna

Komentara 10

KO
Korisniche
17:38 03.04.2017.

Nego kad ce objaviti tko je opljackao gradjane za 6 mlrd eura unazad 15 g u cestogradnji? Zasto Vlada kad je dala odobrenje na te kredite sad ne zastiti gradjane ka u agrokora male dobavljace pa da mozemo pristojno zivjeti??

DP
DPDP
18:07 03.04.2017.

1. fiskalizacija 2. vinjete pitanje za sve ,zašto nema 1.i 2. i kako je netko to izračunao da sa povećanjem cijene misli povećati promet ( automobila ) pa time i dobit

RP
rpzagreb
18:30 03.04.2017.

Pametnije bi im bilo da naprave tablicu viška zaposlenih kao i plan i način otplate suludih kredita. Ipak, možda je najvažnije da imaju svoj sindikat i da im nitko ne može ništa bez obzira koliko i kako trošili.......naš novac!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije