Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIRSKA BUDILICA

Europska sonda Rosetta budi se iz hibernacije

Rosetta
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
20.01.2014.
u 15:13

U ESA-i su unutarnji sat koji budi Rosettu nazvali najvažnijom budilicom u Sunčevu sustavu

Rosetta, sonda Europske svemirske agencije (ESA), koja bi tijekom ove godine trebala posjetiti komet, danas će se "probuditi" iz hibernacije u kojoj je provela 31 mjesec.

Sve to uživo se prenosi iz operativnog centra ESA-e u Darmstadtu u Njemačkoj. Buđenje je počelo u 11 sati po našem vremenu, a zagrijavanje bi trebalo trajati oko šest sati. Rosetta će potom poslati signal na Zemlju da je budna, što bi se trebalo dogoditi između 18.30 i 19.30 sati po našem vremenu. Sonda se nalazi na nešto više od 807 milijuna kilometara udaljenosti pa je za putovanje signala potrebno 45 minuta.

Rosetta je lansirana 2014. godine prema kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, prenosi Space.com. Preletjela je tri puta pokraj Zemlje i jednom pokraj Marsa kako bi skupila brzinu da dosegne komet. Sredinom 2011. godine Rosetta je ušla u 31-mjesečnu hibernaciju izlaskom iz orbite Jupitera, gdje je Sunčeva svjetlost preslaba za pogon sustava sonde. Jedino su glavna računala i neki grijači ostali uključeni kako bi držali sondu na životu.

Rosettin unutarnji sat programiran je da je probudi na današnji dan, a u ESA-i su sustav nazvali najvažnijom budilicom u Sunčevu sustavu. Sonda bi u kolovozu trebala doći do kometa.

Rosetta bi trebala biti prva svemirska misija koja bi će se susresti s kometom, prva koja će pokušati sletjeti na komet te prva koja će ga pratiti dok se kreće oko Sunca. Komet je na 6,5-godišnjoj orbiti oko Sunca te se trenutačno kreće prema unutarnjem Sunčevu sustavu, unutar orbite Jupitera.

Komentara 5

PE
perion
15:44 20.01.2014.

Eeej novinarčići, pa dajte kad prevodite obratite pozornost!!! Riječ je o 807 000 000 km! (slovima: osam stotina i sedam MILIJUNA kilometara!) pa kakvom bi to signalu trebalo 45 min da pređe "samo" 807 km?

TI
tipus
16:07 20.01.2014.

807 km za 45 minuta, čak i naši migovi idu brže od tog signala.

FU
funkipuppi
15:52 20.01.2014.

Rosetta je lansirana 20014. godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije