Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademski uspjeh

Studenti osvojili treće mjesto na natjecanju u poznavanju prava EU

studenti
Patrik Macek/VLM
14.05.2012.
u 09:30

Fiktivni slučaj morali su argumentirati pred sudom Europske unije za što su, kažu, pripreme bile mukotrpne

Sudnica u središtu malteške Valete bila je prošli tjedan okupljalište budućih pravnika, gdje su u simuliranom procesu raspravljali može li sirijski izbjeglica Abdul, koji se doselio u fiktivni grad Europske unije Mulysu i postao član sirijske skupine koja poziva na rušenje vlade, ostati u tom gradu ili će ga deportirati zbog toga. Događalo se to u sklopu uglednog međunarodnog natjecanja u poznavanju i primjeni europskog prava “Central and East European Moot Competition” na kojem su se natjecali i studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Simulirano suđenje

Studentski tim, koji čine Antonija Ivančan, Jadranka Jakovčić, Filip Kufrin i Dina Salapić, osvojio je treće mjesto, a Filip Kufrin dobio je i priznanje kao jedan od najboljih govornika. Za natjecanje su se pripremali od veljače, kada je raspisan natječaj, odnosno iznesen hipotetski slučaj, a studenti su pripremili 20 stranica pisanih argumenata te su među 19 timova iz zemalja istočne i srednje Europe pozvani na Maltu da pisane podneske obrazlože i usmeno. Usmeni dio natjecanja održava se u obliku simuliranih suđenja pred Sudom Europske unije, gdje svi članovi tima imaju ukupno 20 minuta da izlože argumente pred vrhunskim stručnjacima u području prava EU koji smiju upadati u raspravu i ispitivati buduće pravnike što su mislili rečenim. Pripreme za natjecanje bile su mukotrpne, složit će se svi, gotovo bez dana odmora, a trajale su tri mjeseca.

Svaki dan učenje

– Pripremali smo se u prostorijama fakulteta u Tkalčićevoj ulici. Imali smo svoju učionicu gdje smo se okupljali gotovo svakodnevno. Od katedre smo dobivali literaturu, a trenirao nas je Mislav Mataija, asistent na toj katedri – rekao je Filip Kuflin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije