Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine

UŽIVO Poništena odluka o Blok Badelu, Bandićevo društvo ide u likvidaciju

Zagrebačka Gradska skupština raspravlja o proračunu za 2022.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.01.2022.
u 17:04

Od ove sjednice Skupštine novi su zastupnici Viktor Gotovac (SDP), Lucija Topolovec (BM365) i Gordana Rusak (BM365), a mijenjaju Ivana Račana (SDP), Otta Barića (BM365) i Ljubo Jurčić (BM365)

Od devet sati održava se sedma sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Točaka na dnevnom redu danas je 36 točaka, od kojih su neke od važnijih već najavljena točka o poništenju odluke o Bloku Badel, kao i točka kojom se mijenja i način obavljanja treće faze Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. 

 

Po hitnom postupku stiglo je nekoliko prijedloga točaka, od kojih je prihvaćena ona Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a u kojem od Grada traže da pošalje izvješće o stanju Gradske plinare zbog velikog povećanja cijene poslovnim subjektima te savjetuju Plinari da stornira račune za prosinac koji su, podsjetimo, stigli u iznosima i do četiri ili pet puta viši nego dosad. 

Od ove sjednice Skupštine novi su zastupnici Viktor Gotovac (SDP), Lucija Topolovec (BM365) i Gordana Rusak (BM365), a mijenjaju Ivana Račana (SDP), Otta Barića (BM365) i Ljubo Jurčić (BM365) 

Nastavak sjednice pratite uživo ovdje

17.00 Poništena je odluka o Blok Badelu koja je donijela bivša gradska vlast. Podsjetimo, odlukom iz 2020. osnovano je trgovačko društvo Blok Kvatrić d.o.o., u čiji je temeljni kapital uneseno zemljište vrijedno oko 155 milijuna kuna. Plan je bio raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao društvo te preuzeo 51 posto upravljačkih prava. Tomašević je u najavi ove odluke rekao da je to bio otvoren put za pogodovanje privatnom investitoru i davanje u ruke zemljišta od javnog interesa. Odluka kojom se to društvo ukida prihvaćena je većinom glasova, te se pokreće postupak njegove likvidacije. 

16.10 Trenutno se raspravlja o sedmoj točki dnevnog reda, o promjenama Programa financiranja udruga iz područja međugradske i međunarodne suradnje u 2022. U raspravi je došlo i do manjih prepucavanja. Tako je Igor Peternel (Domovinski pokret) za Lovru Markovića (Most) imao i poruku.

- Gospodine Markoviću, vi ste tako nevjerojatno simpatično naivni - kazao mu je. 

13.20 Nakon još jedne pauze, sjednica je započela raspravljati o točkama dnevnog reda, a u brzom roku prihvaćeno je prvih pet točaka.

11.45 Ponovno je zatražena stanka od 30 minuta, još se nije počelo raspravljati o prvoj točki dnevnog reda. 

11.00 Odobrena je stanka od 30 minuta prije nego se počne s prvom točkom dnevnog reda. 

10.50 Trpimir Goluža (nestranački) postavlja pitanje oko novog modela sakupljanja otpada u Zagrebu. 

Usluga će biti prosječno dvostruko ili trostruko veća nego dosad. Kućanstvo koje ne razvrstava otpad plaćat će 80 kuna. S obzirom da odluka ne obuhvaća kažnjavanje ubacivanje miješanog otpada u razvrstani, da li je to ulaznica za nerazvrstavanje otpada? - pita Goluža.

Tomašević odgovara da drugi gradovi imaju i veći iznos fiksne naknade, te da je manji od Pule, Varaždina, Zaprešića, Velike Gorice. 

- Obećali smo da će se usluga odvoza naplaćuje po količini. Tko ne razvrstava, više će plaćati. - odgovara Tomašević. 

10.40 Zastupnika Igora Peternela (Domovinski pokret) naveo je nekoliko primjer kako se njegovi suradnici na društvenim mrežama ponašaju uvredljivo i neprimjereno, citiraju razne primjere njihovih objava na Twitteru i Facebooku. 

- Hvala što ste bili na prosvjedima koje sam organirao - domeće Tomašević te naglašava da se, primjerice, njegov PR-ovac Josip Jagić ispričao za svoje objave, a dometnuo joj je i kako je on reagirao na smrt zviždačice Ankice Lepej. 

- Ovo nije komunalna, nego politička tema. Građanima je važno znati tko su ljudi koji okružuju izabranog gradonačelnika. To je legitimno pitanje - odgovorio je Igor Peternel. 

10.30 Sljedeća se javlja Gordana Rusak (BM365). Govori o poslovima skladištenja i drobljenja otpada koji je Grad dao drugim tvrtkama, iako je Holding to mogao raditi od početka samostalno.

- Koji je bio smisao plaćanja skladištenja Uniji Novi - pita Rusak koja u ruci, kaže, drži kaznenu prijavu po tom pitanju. 

- Falili ste mi iz zadnjeg mandata, pa da ove bravure mogu slušati ponovno. Vi postavljate pitanje o mojoj kaznenoj odgovornosti, to je vrhunac cinizma i besramnosti, pogotovo jer je skladište za glomazni otpad prije 15 godina dovršeneo i nije bilo provedeno svrsi. A nama je trebalo tri mjeseca kako ne bi morali privremeno koristili usluge prihvatnih poduzeća. Sad okrećete pilu naopako i implicirate moju kaznenu odgovornost - domeće joj Tomašević. 

10.20 Renato Petek (SDP) pita se kako će se poboljšati sustav informiranja građanima. Odgovori kasne, kako zastupnicima, tako i novinarima i zainteresiranim stanovnicima. Želi da zapisnici gradskih tijela budu javno dostupne, a odgovori na mailove kasne i po mjesec dana. 

- Cijela Gradska uprava se treba propmijeniti a to neće ići ni lako ni brzo. Zato samo jučer predstavili platformu Smart City Hub, gdje se predstavlja otvoreni proračun. Bilo tko može obrađivati te brojke, analizirati, predstaviti. To je samo jedna od informacija koje će sve više biti dostupne putem digitalnih formata. 

10.10. Nastavlja se "rešetanje" zastupnika Stranke rada i solidarnosti s pitanjima. Sljedeće je pitanje najmlađe zastupnice Lucije Topolovec (BM365). Nju zanima plan grada za pokretanjem centara za mlade. 

- Kada će mladi doći na red i dobiti svoje centre za mlade? - pita Topolovec dodavši da udruge mladih imaju problem s nabavkom prostora te predlaže da se iskoriste prostori poput Kina Europa koji sad propada. 

- Radimo na tome na dva načina. Zatekli smo čudan i netransparentan sustav dodjele prostora, i tu su udruge mladih zakinute. Revizija je najma poslovnih prostora, i doći će do revizije da neke stranke izgube svoje prostore. Doći će do revizije kako bi se više prostora oslobodilo za udruge građane, a mogu najaviti da se prostori mjesnih odbora otvore za aktivnosti mladih - odgovara Tomašević. 

9.45. Izglasan je dnevni red i počeo je aktualni sat.  Nenad Predovan (BM365) postavlja pitanja o mjeri roditelj odgojitelj. 

- Dajte mi precizan podatak kako će se ta odluka realizirati kroz smještaj djece u vrtiće, produljeni boravak. Molim vas da mi kažete kada možete taj precizan podatak - pitao je. 

Tomašević kaže da mjera stvara ozbiljne probleme za predškolski odgoj i obrazovanje djece, jer je zabranjivala da djeca idu u vrtiće, a ženama zabranjivala da se zaposle. 

Kolegu Marijana Tomurada (BM365) zanima pitanje donošenja Generalnog urbanističkog plana Zagreba, GUP-a Sesvete, prostornog plana koji nije donesen već 20 godina. 

- Posljednja dva tri mjeseca je razgovarao s građanima koji su nezadovoljni, koji traže izmjene ili donošenje novog plana. Ako ste pogledali statističke podatke, Sesvete su jedna od rijetkih četvrti koje bilježe porast stanovništva. Da li ste planirali ili imate u planu bilo kakvo savjetovanje sa građanima, lokalnim udrugama? - pita Tomurad.

- Prostorni plan ima svoju proceduru i uskoro će zavšriti. Što se tiče GUP-a, treba napraviti nove planove, jer su postojeći toliko puta izmijenjeni i temeljeni na starim podlogama. Međutim, novi GUP Grada i Sesveta još nije moguće jer čekamo nacionalni pravni okvir. Ali ćemo u međuvremenu raditi podloge. Uostalom, imamo neke hitne situacije koje moramo riješiti.  U sljedećih šest mjeseci bit će organizirane javne rasprave - odgovara Tomašević. 

Sljedeća na redu je kolagica iz kluba zastupnika MB365 Višnja Fortuna (nestranačka) koja naglašava da su umirovljenici, osobe s invaliditetom i socijalno ugrožene skupine u Zagrebu u jako lošoj financijskoj situaciji. Zanima je koje Grad namjerava poduzeti da se u potpunosti ne ugrozi njihov životni standard. 

- Grad ima mjere za umirovljenike, a mi nismo smanjivali standarde koje imaju umirovljenici. Pomoći umirovljenicima je među najvišima u Hrvatskoj. Nismo smanjivali nismo smanjivali bilo kojim socijalnim skupinama niti umirovljenicima. Razmišljali smo i prilikom usvajanja mjere za energetsko siromaštvo. U tom smislu smo osigurali milijun kuna s ciljem smanjivanja energetskog siromaštva - odgovara gradonačelnik. 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
23:25 27.01.2022.

Jos budemo vidjeli jako puno ciscenje u Zagrebu. Dobro smo izabrali mi zagrepcani . A kradezeovci iMB neka se pusu.

ĆA
ĆanotaKrljo
09:33 27.01.2022.

??? Zar badel još nije prodan " u sigurne ručice ? Za kunu , naravno

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
09:52 27.01.2022.

sta radi 365 ?zasto im nije zabranjen polticki rad "politicka" stranka koji je jedini cilj krasti i otimati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije