Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSLS oštro o rješenju

"Tomaševićev prijedlog naplate komunalnog otpada izazvat će rat među susjedima"

Zagreb: Klasić i  Jelić održali konferenciju za medije
Luka Stanzl/PIXSELL
24.01.2022.
u 19:38

U HSLS-u smatraju da je stoga zasad bolje da se ostane na postojećem modelu prikupljanja otpada te da,  umjesto četiri posude za otpad, budu tri: za miješani komunalni otpad, za koristan otpad i za biootpad

Zagrebački HSLS-ovci u ponedjeljak su "eksperimentalnim, utopističkim i nerealnim" ocijenili prijedlog novog plana naplate komunalnog otpada u Zagrebu, a zbog neimenovanja školskih odbora, Grad Zagreb su prijavili prosvjetnoj inspekciji.

"Mi u HSLS-u smatramo da je ovaj novi predloženi plan naplate komunalnog otpada nerealan, utopistički i to je samo još jedan 'probni balon' koji će dovesti neminovno do poskupljenja usluga odvoza komunalnog otpada, a posljedično i do kaosa u prikupljanju otpada", rekao je zastupnik HSLS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kristijan Jelić na konferenciji za novinare.

Kaže da u HSLS-u podržavaju stimuliranje u selekcioniranju otpada, ali tek kada Zagreb bude imao cjelokupno rješenje odnosno sustav koji podrazumijeva završetak centra za gospodarenje otpadom, sortirnicu i kompostanu. 

"U žutim i smeđim vrećama, koje se neće naplaćivati, možemo očekivati svašta, a ne samo koristan otpad i biootpad", ustvrdio je Jelić koji smatra i da se, posljedično, može očekivati i "rat" među stanarima oko odlaganja smeća te povećanje divljih odlagališta. Neprihvatljivo im je, kaže, i kolektivno kažnjavanje stanara jer krivnja uvijek mora biti individualna. 

U HSLS-u smatraju da je stoga zasad bolje da se ostane na postojećem modelu prikupljanja otpada te da,  umjesto četiri posude za otpad, budu tri: za miješani komunalni otpad, za koristan otpad i za biootpad. 

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić smatra apsurdnim da se dva mjeseca nakon donošenja zakona o zabrani upotrebe plastične ambalaže u Zagrebu uvode plastične vrećice za miješani komunalni otpad, a previsoka mu je i cijena od četiri kune po vrećici.

Osim toga, dodao je, u "Čistoći" nisu predvidjeli zajednički ključ za zaključavanje spremnika, pa će svaki predstavnik stanara trebati čekati odvoz kako bi otključao spremnik. 

Klasić je izvijestio da su Grad Zagreb prijavili prosvjetnoj inspekciji budući da do danas nisu izabrani školski odbori iako je još 9. kolovoza prošle godine raspisan javni natječaj za članove školskih odbora.

Po njegovim riječima, školski odbori su do 7. listopada prošle godine trebali usvojiti program i plan rada za tekuću školsku godinu, a kako to nisu učinili, ravnatelji i zaposlenici svakodnevno improviziraju kako bi osigurali neometan rad obrazovnog i odgojnog sustava.

Pozdravio je inicijative gradonačelnika Tomislava Tomaševića za uvođenjem programa građanskog odgoja u škole, a za program Škola i zajednica (ŠIZ), kojim se učenike želi uputiti u funkcioniranje i probleme života, rekao je kako je očigledno da "Gradska uprava treba prva proći taj predmet jer ne prepoznaje probleme u obrazovanju".

Ključne riječi

Komentara 12

SO
Sonja1337
12:40 25.01.2022.

Sorosovci

LL
lijepa_li si
21:07 24.01.2022.

što gore, to bolje... prvo rat, a onda ih dotuć građanskim..

AF
afer
05:54 26.01.2022.

To su ljudi koji žele mijenjati svijet kako bi oni vladali a ovi drugi, plebs, radio za njih. Smatraju se sa završenim školama superiorni jer su jaki na jeziku ali nemaju nikakvih operativnih znanja i vještina. Njihovo izborno tjelo su starci iz SFRJ i mladi koji ne znaju što hoće ali to hoće odmah. Nije to samo naš problem. Demokracija je u svijetu donijela kaos jer takovi uvjeravaju da je država negdje zaposlena pa da im može davati kako se kome svidi. Kad se ove odbije od državne sise tada treba izdržati 6-7 mjeseci, eventualno godinu dana nereda dok se sami ne ugase a to nitko ne želi napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije