Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKE TEME

Tomašević: Bivša uprava Holdinga propustila je kupiti dovoljno plina po nižim cijenama

Zagreb: Tomislav Tomašević o novim kadrovskim promjenama u upavljanju gradom
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
25.01.2022.
u 10:54

Govorit će i o novom modelu određivanja cijena odvoza miješanog komunalnog otpada

Na današnjoj redovitoj konferenciji za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića neke od tema koje bi se mogle naći na dnevnom redu jesu novi model cijena odvoza miješanog komunalnog otpada, poništenje odluke o projektu Bloku Badel, poskupljenje plina.... Tomašević danas otvara i obnovljenu Osnovnu školu Miroslava Krleže na Kaptolu 16. Riječ je o prvoj zgradi odgojno-obrazovne namjene cjelovito obnovljenoj nakon potresa sredstvima Europske unije.

Najstarija je to osnovna škola u Zagrebu i zaštićeno kulturno dobro, a zgrada je starija od 140 godina. Učenici su zbog oštećenja prouzročenih potresom dvije školske godine odlazili na nastavu u prostorije OŠ ''Gjalski'', na Pantovčak i Jabukovac. Radovi su stajali 80 milijuna kuna i, uvjerava Tomašević, škola može sada izdržati i potres jačine onog koji je pogodio petrinjsko područje.

– Škola je ojačana u temeljima, konstrukcijski, energetski izolirana i modernizirana. Južni zid je novi – rekao je predsjednik školskog odbora Dragi Zenko.

– Pola sredstava planiramo povući iz EU fondova, a drugu polovicu iz nacionalnog fonda – naglasio je Tomašević. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je kako je sljedeća na redu OŠ Ivana Merza koja bi trebala biti gotova u svibnju, a OŠ ''Vugrovec'' u Kašini krajem proljeća.

Što se tiče novog modela određivanja cijene odvoza otpada, Tomašević je pozvao sve da se uključe u javno savjetovanje koje je u tijeku.

– Taj sustav ne zahtijeva velika ulaganja. Najjeftiniji je i najpravedniji sustav. Mnogi građani već znatno odvajaju, vrećicu od 20 litara drže dugo u kući, pa su tražili vrećice manjeg volumena. To je realan i dobar prijedlog. Smisao ove odluke jest da se varijabilni dio usluge plaća kroz cijenu vrećice. To je ono na čemu ćemo inzistirati. To će nadzirati i komunalni redari i vjerojatno neki djelatnici naših poduzeća. U našem predizbornom programu piše ono što sada radimo jer je to ekološki i pravedno – uvjerava Tomašević. U prvoj fazi, dodaje, bit će neke opomene, a onda kazne za neodvajanje otpada. Prva će biti faza tranzicije.

– Zeleni otoci ostaju na svojem mjestu. Ništa se ne mijenja u smislu broja odvoza. Sve ostaje isto što se tiče odvoza plastike, metala i papira. Ostaju isto tako spremnici na zelenim otocima. Mijenjaju se spremnici od vrata do vrata koji su individualizirani. Ako će morati ići na javnu površinu, složit ćemo tako da i dalje budu u kontroli vlasnika. U vezi s obiteljskim kućama, one trenutačno imaju svoje spremnike na svom posjedu. Naš je prijedlog da i oni bacaju otpad u službenim vrećicama. Inače bismo po zakonu morali naplatiti pražnjenje tog spremnika kao i u višestambenim zgradama – govori gradonačelnik.

Problemi oko plina, dodaje, tema su u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Zagrebu.

– Bivša uprava Holdinga propustila je kupiti dovoljno plina ranije po nižim cijenama i to je, također, jedan dio problema – zaključuje Tomašević.

Komentara 30

Avatar Brnjo
Brnjo
11:45 25.01.2022.

"Na čelu ti petokraka, u oku dugine boje u koliko si udruga što milijardu kuna broje?" 🤡

JZ
Joža-Zg
11:40 25.01.2022.

Tomašević laže

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
12:12 25.01.2022.

imali su 7 mjeseci da sklope dugoročne ugovore, prije eskalacije cijena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije