Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Svi koji imaju atmosferske bojlere u riziku su od trovanja ugljičnim monoksidom

Počela je distribucija dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere, a tijekom sljedeće godine dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere
01. listopada 2019. u 13:34 30 komentara 8902 prikaza
Bojler
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kod potrošača koji upotrebljavaju atmosferske bojlere postoji rizik trovanja ugljičnim monoksidom, upozorili su danas Policijska uprava zagrebačka, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarska obrtnička zadruga na zajedničkoj konferenciji za javnost.

Ilustracija DOPUNA ZAKONA Vlada donijela novu odluku vezanu uz cijene grijanja na plin

Oni su, naime, počeli s distribucijom dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere,  a tijekom sljedeće godine dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere.

– Ugljični monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa, zbog čega se naziva tihi ubojica. U zadnje četiri godine bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljičnim monoksidom – kazao je Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju PUZ-a.

Dubravko Duvančić, voditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb, objasnio je da su atmosferski bojleri opasni jer zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem su smješteni.

Sjeverni tok 2 DOGOVORENE CIJENE Cijene plina prepolovile se 
u odnosu na 2018. godinu

– Žrtve monoksida mlađe su osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja gdje nema kulture uporabe plina. Opasnost od trovanja porasla je nakon rekonstrukcijama stanova, gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija, čime se onemogućuje dotok zraka i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego prije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istodobni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora. Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino pouzdano rješenje jest zamijeniti atmosferske bojlere novima – kazao je Duvančić.

Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito oni u starim zgradama, obnovili svoje prostore, a da pritom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak.

Hitna pomoć Brač Policija izdala upozorenje Tragedija u Zagrebu: Djevojka (21) otrovala se plinom u kupaonici

– Primjerice, u središtu Zagrebu obnavljaju se stanovi za najam, a ostaju dimnjaci stariji od sto godina. Pozivam sve potrošače da dimnjačarima omoguće pristup dimnjaku – kazao je Zrinski.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar origi
  origi:

  novi bojler znači i novi dimnjak tj preurediti isti, i skupa dođe 15K-20K kuna. nije bas malo

 • Viana:

  A kako smo do sada (više od 100 godina) koristili atmosferske bojlere? Hoćemo li umjesto toga ugrađivati kondenzacijske, s emisijom sagorivog plina susjedu u prozor'?

 • zip123:

  A prije 12 godina su govorili da su ovi bolji.Lazu da izbiju novce ljudima iz djepa.