Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od ovog mjeseca

Stižu kazne za one koji se nisu koristili plavim ZG vrećicama: Objavljeno koliko će iznositi

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević s radnicima Čistoće skupljao nakupljeni otpad
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
07.02.2023.
u 07:36

Novi model sakupljanja otpada primjenjuje se od 1. listopada prošle godine, a tijekom razdoblja prilagodbe naglasak je bio na upozorenjima, pa je u prošloj godini izdano oko 2800 upozorenja.

Od veljače će Zagrepčanima koji u odlaganju miješanog komunalnog otpada nisu rabili propisane plave ZG vrećice te na taj način nisu plaćali uslugu odvoza tog otpada, početi stizati kazne na računima, potvrdili su u Gradskoj upravi. Kazne su individualne i iznosit će do 65 eura za kućanstva te do 130 eura za pravne osobe, izjavila je Hini glasnogovornica Gradske uprave Dinka Živalj. 

Dodala je kako su gradski komunalni redari i djelatnici Čistoće u posljednjih mjesec dana građanima izdali oko 200 individualnih kazni. Novi model sakupljanja otpada primjenjuje se od 1. listopada prošle godine, a tijekom razdoblja prilagodbe naglasak je bio na upozorenjima, pa je u prošloj godini izdano oko 2800 upozorenja.

U Zagrebu sad već 80 posto ljudi odvaja otpad, dok 20 posto njih to za sada ne čini. To pokazuje da velika većina građana želi promjenu i poštuje pravila, a za one koji to ne čine, postoje kazne, kao i u drugim mjestima, rekla je Živalj.  

U prva tri mjeseca novog modela količina miješanog komunalnog otpada smanjena je za 27 posto. Odvajanje plastike povećalo se za 50 posto, papira za devet posto, a biootpada za 30 posto, ističu u Gradu.

Ključne riječi

Komentara 17

PO
poluvodič
08:26 07.02.2023.

Dovoljno je samo da netko otprati pun kamion čistoće do odredišta, snimi mobitelom kako istovaraju sve na isto mjesto, i bye bye plave vreće, bye bye kazne, bye bye Mustard

DU
Deleted user
07:46 07.02.2023.

veselim se ovom, cim kazna dodje svaki put ide po jedna tuzba pa da vidimo koliko ce loce pajac senf iskesirat na sporove. svo smece, razvrstano, nerazvrstano, biootpad, staklo - sve ide u istu rupu na jakusevcu.

DU
Deleted user
09:07 07.02.2023.

Narav ovog kažnjavanja je klasika iz OŠ - netko razbije prozor i svi učenici onda moraju platiti ostakljivanje, dakle ono što se naziva kolektivna odgovornost za individualni čin. Što će pasti na svakom sudu jer presumpcija jest da svaka krivnja mora biti individualizirana, inače ništa od svega. Pa bih molio da gradonačelnik iz svog džepa onda i refundira te sve kazne, kad to "krakne" na sudovima. U naravi, ovo je poskupljivanje za nekih 2-4 puta jer se paušal zadržava, onda povrh toga idu vrećice po volumenu koje se skupo plate (i još trgovina zaradi na maržama) i kao "kruna poduhvata gradonačelnika" su i kazne. Baš će biti zanimljivo na idućoj rundi gradskih izbora, kad se budu pojavili na izbornim listama - tko će ih opet zaokružiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije