Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U opremu uloženo 600.000 kuna

Sad ćemo s kolicima moći normalno ući kroz vrata učionice

23.01.2017., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic otvorio je nove prostorije Centra za odgoj i obrazovanje Goljak za 31 ucenika u Banjavcicevoj ulici 16.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL
25.01.2017.
u 10:57

Centar za odgoj i obrazovanje uselio se u nove prostorije u Banjavčićevoj 16 koje je Grad Zagreb zakupio na deset godina

Na sav glas pjevali su jučer štićenici Centra za odgoj i obrazovanje Goljak pri otvaranju novih prostorija u Banjavčićevoj 16.

U goste su primili gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Ureda za obrazovanje Ivicu Lovrića koji su im omogućili novu, suvremeno uređenu školu. Ali i svoje roditelje te ostale goste kojima su pokazali koliko znaju i mogu, kako su rekli svima, unatoč svojim nedostacima. Ne samo da se pjesma orila kroz svih 800 kvadrata, nego su gotovo i zaplesali i svojom energijom zarazili sve koji su došli. Mnogima nije smetalo ni što se ne mogu ustati iz kolica. Pljeskali su toliko da su im se dlanovi zacrvenili, a veće sreće nije bilo nego kad su krenuli u obilazak.

Stari prostori derutni

Prostor sa sedam učionica, kabinetom za senzomotoriku i fizioterapiju, kabinetom za logoterapiju te za radnu terapiju, s dvoranom i teretanom, prilagođenim sanitarnim čvorovima i bolesničkom sobom velika je stvar za 33 štićenika, koliko će ih boraviti u Banjavčićevoj. To su djeca s cerebralnom paralizom, neurorazvojnim teškoćama i mentalnom retardacijom, koja imaju i problema s vidom, govorom, sluhom... Dosad su išli na vježbe, rehabilitaciju i edukaciju u prostor na Rudešu, koji je, kaže predstavnica vijeća roditelja Marija Šalić, prilično star i derutan, posve neprilagođen djeci.

– Primjerice, vrata su bila preuska tako da je bio problem proći kroz njih s kolicima – kaže Marija Šalić. Rješenje je to za manji broj djece s obzirom na to da se Centar Goljak na tri lokacije brine za njih 130, od predškolske dobi do 21. godine.

Prostor u zakup na 10 godina

– Ovo su svemirski uvjeti, uistinu potrebni da bi se djeca s poteškoćama u razvoju ravnopravno nosila s izazovima društva – rekao je ravnatelj Centra Željko Kranjec. Grad Zagreb, kao osnivač Centra, uzeo je prostor u zakup na deset godina i uložio oko 600 tisuća kuna u njegovo uređenje. Zakupnina je 80 tisuća kuna mjesečno.

– Želja nam je jednoga dana na lokaciji u Rudešu sagraditi novu zgradu, gdje će biti objedinjene sve djelatnosti Centra. Najbolje rješenje za “Goljak” bit će kada svi budu pod istim krovom i na jednom mjestu – rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Proces realizacije projekta trajao je tri godine.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije