Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Preuzme li Grad prodaju karata, Zagrebparking će dijeliti otkaze

Dobro bi bilo da prodaja karata uđe u nadležnost našeg ureda. Tim novcem bi se mogao znatno popuniti gradski proračun – kaže Davor Jelavić, pročelnik Ureda za promet.
03. rujna 2010. u 17:01 14 komentara 12 prikaza
mate kraljević
Foto: Arhiva VL

– Dobro bi bilo da prodaja karata uđe u nadležnost našeg ureda. Tim novcem bi se mogao znatno popuniti gradski proračun – jasan je bio Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju grada, čiji će odjel, kaže, uskoro preuzeti prodaju parkirnih karata.

Otkazi u ZG parkingu

U slučaju da dođe do toga, Zagrebparking bi ostao bez 28 milijuna kuna od prodaje naljepnica (oko 16 posto godišnje zarade) pa su otkazi neizbježni.

– Četiri djelatnika rade u prodaji karata, a još dvoje je zaposleno kao tehnička podrška pa su mogući i otkazi – odgovorio je Mate Kraljević, voditelj podružnice. Unatoč tome što Kraljević nije htio nagađati o tome koliko bi ljudi moglo ostati bez posla, očito je da više neće biti posla za sve zaposlene.

– Svaka kuna nama puno znači, a ovo je 16 posto prihoda – rekao je direktor.

– Javne gradske površine (u koje pripadaju i parkirališna mjesta, op.a.) u nadležnosti su Grada, to je vrlo jednostavno – rekao je Jelavić odgovarajući na pitanje o zakonskoj utemeljenosti takve mjere.

A što će učiniti gradonačelnik Milan Bandić?

– Gradonačelnik samostalno može odlučiti o tome što je najbolje za Grad i građane.

Sporne garaže

Za takve operativne radnje ne treba potvrde Holdinga ili Skupštine – objašnjava Jelavić. Težak “kroše u bradu”, gubitak prihoda od prodaja karata, Holdingova podružnica neće lako amortizirati.
Mukama Holdinga tu nije kraj. Bandić se kroz usta Davora Jelavića Holdingu prijeti da će im uzeti i dio prihoda od prodaje parkirališnih mjesta kovanicama i SMS-om te od parkiranja u garažama.

– Ako Holding ne pristane na kompromis, uzet ćemo stvari u svoje ruke – kaže Jelavić. Moguće je da Bandić pokuša Zagrebparkingu oteti i garaže. No, u Holdingu kažu da to nije moguće jer su oni vlasnici garaža sve do isteka ugovora. U slučaju garaže Langov trg do 2016. godine.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Blizanac:

    Eh, da: Treba ukloniti i kućice policajaca čuvara postavljene na pločnik uz zid, jer ometaju pješački promet! Ako parkirana vozila moraju ostaviti 1.6 m prostora DO zida, a ne prema cesti, onda ne možemo tolerirati čuvarske kućice uz zid, udaljene ... prikaži još!e od ruba kolnika manje od metra!!!

  • Blizanac:

    Promet u mirovanju (da se stručno izrazim) u gradu Zagrebu, sredstvo je i mjesto brojnih makinacija na štetu građana, a u korist... Iz dana u dan otkrivaju se afere, zloupotrebe, pronevjere, krađe... za koje i vrapci znaju. I nužno je ... prikaži još! HITNo nešto poduzeti! Što? Jedan od generatora problema je Odluka o komunalnom redu iz 2005. godine koja je u izravnoj suprotnosti sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama... Bilo bi mudro od viječnika Gradske skupštine da izmjene tu odluku u dijelu koji određuje kako je u ovom gradu zabranjeno sve što izrjekom nije dozvoljeno - riječ je o parkiranju na javnim površinama - ili da se suoči sa ocjenom Ustavnosti iste... Što će biti ako Ustavni sud potvrdi da je Odluka suprotna Zakonu - neustavna? Tko će vratiti građanima slne novce otete im samovoljom Zagrebparkinga...?

  • moshmislit:

    zašto bi proračun grada Zagreba bio taoc kontrolora parkinga--ako netko treba dobiti otkaz - šteta... dobivaju i drugi