Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Indeks kvalitete zraka: Viši od 100 upozorava na opasnost, u Dugavama u 8 ujutro bio 409

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ tvrde da je to posljedica taloženja izgorjelog materijala te preporučuju "izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta"
25. srpnja 2019. u 12:45 37 komentara 13174 prikaza
Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/35

Jutros su se oglasili iz Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"  jer su proveli analizu čestica u zraku nakon požara na Jakuševcu tvrdeći kako parametri CO, CO2, SO2, NOX i formaldehida nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Indeks kvalitete zraka u crvenoj zoni (viši od 100) u Dugavama iznosio je prvo 409, a no sada je pao na 39.

Požar na Jakuševcu 'gori sve jače' Požar na Jakuševcu gasili cijelu noć: Dan nakon još uvijek sve puno dima

VIDEO Jutro poslije službe su još intenzivno sanirale požarište na Jakuševcu

Nisu naveli koji je raspon tih parametara i koliko je točno zabilježeno, kao ni za čestice PM10, u vezi s kojima tvrde da su "zabilježene povišene razine koncentracije", ali nisu naveli kolika je točno ta koncentracija i kolika je dopuštena. Prema posljednjim mjerenjima u 11 sati, broj tih čestica u zraku bio je 31, a sat vremena prije toga 301 µg/m3. Prema procjenama, taj se broj kreće oko 30.

– Mnogo je veći problem pad kvalitete života. Čim osjetite neugodne mirise, kvaliteta života automatski je smanjena. Problem je i u tome što nije bilo mogućnosti da se ljudi na vrijeme upozore da zatvore prozore i vrata te im je taj zrak ušao u stambeni prostor – istaknuo je kemičar i toksikolog prof. dr. sc. Franjo Plavšić za 24 sata.

PM10 čestice | Autor : DHMZ Foto: DHMZ

Indeks kvalitete zraka mjeri se na ljestvici od nula do 100, a kad se prijeđe taj broj, ulazi u crvenu zonu koja upozorava na opasnost. Prema mjerenjima u 8 sati, indeks kvalitete zraka bio je 409 na postaji Zagreb B3 u jugoistočnom dijelu grada, što znači da je bio u crvenoj zoni. Prema mjerenjima u 9 sati, broj je pao na 302, a u 10 sati je 39.

Ovdje možete pratiti razinu indeksa kvalitete zraka. U ostalim dijelovima grada indeks ne prelazi broj 40.

 | Autor : Screenshot Foto: Screenshot

Stručnjaci preporučuju u jugoistočnom području Zagreba izbjegavanje napornih aktivnosti na otvorenome. Djeca i starije osobe također trebaju izbjegavati fizički napor na otvorenom.  "Smanjite ili odgodite zahtjevne aktivnosti na otvorenom, pogotovo ako imate simptome kao što su kašalj i iritacija grla", preporuka je Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Dakle, ne može se sa sigurnošću znati hoće li ovi oblaci dima ostaviti posljedice na zdravlje građana.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ tvrde da je to posljedica taloženja izgorjelog materijala te preporučuju "izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta". 

"Gašenje požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu još uvijek je u tijeku. Da bi se požar ugasio do kraja, provodi se raskopavanje terena i dogašivanje. U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava i više od 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila. Na mjestu događaja bile su sve žurne službe, kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja te Zagrebačke ceste", priopćili su iz Grada.

PM10 ČESTICE

Prema Kvaliteti zraka grada Zagreba i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, PM10 čestice su manje od 10 mikrometra i njih udišemo zajedno sa zrakom. One su mješavina kemijskih spojeva i vode. Zbog svoje veličine, prodiru duboko u pluća omogućavajući štetnim kemikalijama da dopiru do naših unutrašnjih organa. To može uzrokovati niz oboljenja, uključujući karcinom. Posljedice se mogu pojaviti već nakon sat vremena udisanja čestica.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • pivodavac:

    Netko bi trebao završiti pod hitno u Prdekani, bez obzira dali ima imunitet ili nema.

  • sjs:

    Banda nas je prvo pokrala, a sad će nas potrovat.

  • lkjiop:

    Ocekujem hitro priopcenje iz Kaliniceva tenkica I bandicevih uhljeba po tkzv ureda da je sve ok.evo ona rodijakinja koja kuha kavu za 15000 kuna kaze sve u najboljem redu.