Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća delikatesa

I salama može biti kraljica

Salama
Foto: Rajko Polić
1/11
14.04.2019.
u 08:46

Za salamu je bitna kvalitetna ulazna sirovina i tehnološki postupak

Naročito ako je plavu krv dobila dugačkom tradicijom u stvaranju, delikatesni trajni pridjevak po certifikatu, sirovini te senzorskim i nutritivnim karakteristikama, nije prisiljavana sintetičkim industrijakim 'pospješivanjem', reki bismo, onakva kak ju je Bog i majstorska ruka dali. Zato simbolično sada, kada gotovo svako selo ima svoju domaću salamu, za samoborsku salamu i salamijadu simbolično možemo reći da je u Hrvatskoj na neki način kraljica koju uz grad i županiju 'ovrhovljuje' i Predsjednica države.

Da se ne bi saplitali u podugačku kolonu agronomskih i veterinarskih stručnjaka, mesara, hobista i ljubitelja tradicije koji su desetljećima sudjelovali u rađanju evo autentične priče starog majstora Gunčića koju sam zabilježio prije tridesetak godina, a on je nakon II rata radio u samoborskoj salameriji: prednju bikovsku četvrt zamotali bi u cerade, tukli drvenim batovima i mljeli sitno u fini prat u kojeg su se dodavale kockice krupno rezane fine svinjetine i tvrde slanine.

Uhvatili smo se kraljevskog nivoa zato što je salamu popratila i vrhunska turističko-ugostiteljska ponuda, visoka razina autohtonog izbora i količine koje se proizvode dostatne su za podmirenje zanimanja za nju. Da podsjetimo za salamu je bitna kvalitetna ulazna sirovina (zrelo meso genoma s dostatnom omašćenošću mišićnih staninica) i tehnološki postupak koji se nakon zrenja ocjenjuje kroz okuse, ješnost, žvačnost, topivost i druge nepčane misterije.

I uvažene goste ne bismo stigli bez pogreške nabrojiti jer u toj 'salami' bili su s mnogih važnih mjesta, ali one koji konkretno rade u tome autohtonom krunjenju Lijepe Male Naše već godinama svakako je mr. sc. Josip Krajičković, a voditelj ekipe u Samoboru sada je veterinarski profesor Dubravko Viduč. Nagrade od zlatne šajbe do zasluga uzgoja domaće svinje i držanja tradicije pročitajte na službenom mjestu jer ne bi se štel mešat u okuse, mere i nedajbože politiku.

Ključne riječi

Komentara 4

ZB
Zoki-Bijela
10:48 14.04.2019.

Neukusno...

ŠN
ŠNJOF
09:19 14.04.2019.

Pa to sama slanina, baš i ružno izgleda.

GI
Gips
10:00 14.04.2019.

Da, malo je "umorna"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije