Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Evo što se krije iza Posavljačko-turopoljskog sijela

Devet kulturno-umjetničkih društava i dva solista nastupili su u subotu navečer u Velikoj Kosnici na 5. Posavljačko-turopoljskom sijelu
09. srpnja 2017. u 14:40 1 komentara 1130 prikaza
Posavljačko-turopoljsko sijelo
Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

Običaje, pjesme i plesove svoga kraja predstavila su četiri KUD-a iz Zagreba koja njeguju baštinu Bosanske Posavine. Riječ je o kulturno-umjetničkim društvima ‘Izvorni Običaji’, ‘Bosanska Posavina’, ‘Derventsko kolo’ i ‘Veseli Posavljaci’, te KUD-u ‘Rodna Gruda’ iz Dugog Sela.

Aurea Fest Aurea Fest Starogradski plesovi i Miroslav Škoro ispunili požeški trg

"Igrali smo valcer, zavrzlamu i četverac. To su bosanski plesovi koji se uglavnom igraju u svim kudovima. Ovdje u Velikoj Kosnici nam je jako lijepo, nastupamo drugu godinu za redom", kazala je Anita iz KUD-a ‘Veseli Posavljaci’ za City portal.

"Mi smo iz Dervente, 30-ak nas je aktivnih članova, dok imamo i druge članove koji povremeno dolaze na probe. Ovo društvo nam puno znači jer to je održavanje naše tradicije. Osobito su na to ponosni naši roditelji", dodala je Nikolina iz KUD-a ‘Izvorni Običaji’.

Ljepote turopoljskog kraja kroz pjesmu i ples pokazali su domaći KUD Čiče, Hrvatsko pjevačko društvo Kučani i KUD Ščitarjevo.

Manifestaciju je pokrenula Kulturno-umjetnička udruga Turopoljska tradicija, kako bi povezala domicilno i doseljeničko stanovništvo, rekao je njezin predsjednik Filip Margić.

lindjo_nnn_kul_130712 Linđo na Igrama Ovacije publike za šokačke plesove i “Lijepu Janju” Sajam kultura, Osijek (1) sajam kultura Delicijama i plesovima Osječanima predstavili svoje zemlje škola plesa (1) Razbijanje treme Hrvoje Kraševac mladence učio svadbene plesove
KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
g
ISTAKNITE OSOBNOST
Upoznajte se s najboljim odjevnim komadima koji će definirati proljeće
  • Deleted user:

    Kakva Bosanska Posavina? Pa kaj nisu to sve Hrvati? ... Inače, pjevački zbor iz Kuča je fenomenalan, najbolji zbor koji sam ikada igdje čula, a i svi članovi su veoma naočiti, prava gospoda.