Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Zlostavljanje životinja u ruralnim područjima uglavnom se ne prijavljuje

U 2020. godini policija je prijavila 100 slučajeva mučenja i ubijanja životinja u ruralnim sredinama, no udruge za zaštitu životinja tvrde da je stvaran broj deset puta veći
06. veljače 2021. u 22:00 12 komentara 1647 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je prijavljeno ukupno 100 kaznenih djela ubijanja i mučenja životinja, konkretno pasa i mačaka u ruralnim sredinama, a protiv 53 osobe policija je podnijela odgovarajuće kaznene prijave nadležnim Općinskim državnim odvjetništvima, doznaje se u Ministarstvu unutarnjih poslova.

No, u udruzi Prijatelji životinja procjenjuju da je stvaran broj deset puta veći s obzirom da brojna nedjela prema životinjama ostaju neprijavljena, a uz to se krivcima vrlo rijetko izriču zatvorske kazne. Kažu i da je u ruralnim sredinama prisutna niža osviještenost o etički prihvatljivom postupanju prema životinjama, kao i o tome da je neadekvatno držanje i mučenje životinja protuzakonito i kažnjivo.

– Ni u gradskim sredinama zlostavljači životinja ne posustaju već su im metode više prikrivene, svjesni su da je njihovo ponašanje kažnjivo i da će ih okolina osuditi. To se mora bitno promijeniti jer ne izricanjem kazni ili izricanjem simboličnih kazni zlostavljači i ubojice životinja ne dobivaju poruku da je njihovo ponašanje neprihvatljivo – poručuju iz Udruge.

Otkrivaju kako životinje ostavljaju da umru od gladi i žeđi, truju ih, daju im hranu u kojoj su čavli ili staklo, guše ih u plastičnim vrećicama, žive zakapaju, utapaju, premlaćuju sjekirama, palicom, toljagom ili letvom, stavljaju im petarde u usta ili anus, režu im repove, uši ili noge, kopaju im oči, pale ih.

Podsjećaju kako je prije godinu dana zlostavljač iz okolice Siska vezao psa za auto i vukao ga po cesti, što je izazvalo ozljede psa. Iako je pas bio zbrinut u skloništu, zlostavljač ga je već drugi dan odveo doma. U svibnju je proglašen krivim za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja i osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca, ali izrečena mu je samo uvjetna osuda, kao i mjera oduzimanja psa. No, sud je tek nakon ukazivanja da je pas i dalje u dvorištu zlostavljača, početkom prosinca 2020. naložio provođenje pravomoćne presude, oduzimanje psa od okrivljenog te njegovo stalno smještanje u sklonište za životinje.

sudska presuda Općinski sud u Sisku naložio policiji i skloništu da okrivljenom 83-godišnjaku oduzmu psa

– Ovaj slučaj primjer je kako u Hrvatskoj uglavnom prolaze zlostavljači životinja - uvjetnom kaznom. Rjeđi su slučajevi izricanja bezuvjetne kazne zatvora i provedbe presude. Iako je jako dobro što Kazneni zakon propisuje zatvorsku kaznu do godinu dana, odnosno do dvije godine za zlostavljače i ubojice životinja te daje mogućnost oduzimanja preživjele životinje, smatramo da je, osim izricanja uvjetnih kazni, duljina propisane zatvorske kazne i dalje premala te da bi se novim zakonskim izmjenama trebale propisati znatno veće zatvorske kazne, što bi djelovalo preventivno – smatraju među ostalim u Udruzi.

Potvrđuju da im se putem e-maila, telefona i društvenih mreža svakog dana javljaju građani koji prijavljuju zanemarivanje i zlostavljanje životinja, zbog čega im daju upute kome i kako podnijeti prijavu, ali im se često jave razočarani inertnošću i nedjelovanjem institucija moleći ih za pomoć. Zbog svega toga nastoje brojnim edukativnim akcijama te tiskanim i online letcima i brošurama podići svijest javnosti. Zalažu se za reformu veterinarske inspekcije i za osnivanje specijalizirane inspekcije za zaštitu životinja koja bi ujedno predstavljala temelj za osnivanje policije za životinje, a sve to omogućilo bi učinkovitije sankcioniranje zlostavljača životinja.

Građane pozivaju da prijavljuju slučajeve zlostavljanja životinja policiji i državnom odvjetništvu jer zakonska osuda nezakonitog ponašanja pojedinca na štetu zdravlja i dobrobiti životinje iznimno je važna i presudna kako počinitelj ne bi ubuduće ponovio jednako ponašanje prema nekoj drugoj nesretnoj životinji. Dodaju da je svatko dužan prijaviti komunalnom redaru i veterinarskoj inspekciji ako ima saznanja o neadekvatnom držanju životinje, a ako se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje što hitnije treba zatražiti intervenciju policije koja treba spriječiti daljnje ugrožavanje životinje. A kad je riječ o mučenju i/ili usmrćivanju životinje, podnijeti kaznenu prijavu.

– Ako policija nije podnijela prijavu, što je dužna učiniti, tada kaznenu prijavu treba podnijeti svjedok zlostavljanja ili usmrćivanja životinje i to pismenim putem Općinskom državnom odvjetništvu. Ohrabrujemo sve da ne odustanu od prijave mučenja životinja kojemu su svjedočili, jer slučajni prolaznik ili susjed koji primijeti da netko želi nauditi životinji ili da to već čini može doslovno spasiti život životinji zvanjem policije ili podnošenjem prijave – zaključuju Prijatelji životinja.

Provođenje zakona Pas danima bio na ulici, Općina ga zbrinula tek nakon objave na Facebooku Štenci u Borovom naselju provođenje zakona Gradovi plaćaju skloništa, a životinje s ulica i dalje spašavaju volonteri

 

 

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
 • Avatar Korny87
  Korny87:

  Imam susjeda koji mjenja psa svaka 3 mjeseca. Ljeto, pas na lancu cijeli dan, nema hlada, ne znam da li mu daju vode. Po noći otvore ogradu "da se pas istrči", nije čipiran niti kastriran, ako ga pogodi automobil odgovornost ... prikaži još!t je na lokalnoj samoupravi da nadoknadi štetu. Došla je zima drugi pas je bio na lancu, ali ga je minus temperatura sredila. I naravno postavljam si pitanje koji će K tome luđaku i njegovoj obitelji pas, ali tako je kako je.

 • Dino123:

  Svaki pas bez papira, svaki mješanac MORA biti steriliziran. Njuškalo je puno oglasa za tzv. čistokrvne pse bez papira za 1000kuna koji se onda mlate, završavaju na lancima...a o mješancima u azilima da ne pričam. PLATI psa 1000 ili 2000 ... prikaži još! Eura pa da vidimo dal ćeš ga mlatiti.Razmnožavanje pasa treba biti omogućeno samo odgovornim osobama te psima sa rodovnicama uz nadzor kinoloških udruga.

 • Zekonja:

  Na selu je sramota ako ti džukela nije na lancu.