Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Općinski sud u Sisku naložio policiji i skloništu da okrivljenom 83-godišnjaku oduzmu psa

Iako je istom presudom kojom je P. Ž. proglašen krivim još 12. svibnja 2020. oduzet i pas, otkrili smo da je mješanac i dalje ostao u dvorištu okrivljenika. Nakon saznanja o tome, Sud 2. prosinca donosi rješenje o oduzimanju
09. prosinca 2020. u 17:22 5 komentara 7775 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Odlukom Općinskog suda u Sisku 83-godišnji P. Ž. iz Novog Sela Palanječkog proglašen je krivim jer je mučio svog psa, a istom odlukom pas mu je oduzet. Od pravomoćnosti te odluke prošlo je više od pola godine, no pokušavajući saznati gdje je pas sada otkrili smo da i dalje živi u domu svog zlostavljača. Točnije, u njegovom dvorištu.

Kako je moguće da niti pola godine nakon presude sudska odluka nije provedena? Zlostavljanje se dogodilo 22. siječnja, kad je okrivljeni vezao svog psa za automobil i vukao ga po cesti, pri čemu je mješanac ozlijeđen. Istog dana okrivljenik je priveden u policijsku postaju, a pas je zbrinut u Skloništu za životinje Sisak. Već drugi dan P. Ž. ga je odveo kući, o čemu je pisao i Večernji list. Veterinarska inspekcija u nadzoru tada nije pronašla znakove zanemarivanja ni teže ozljede. Kako je bila riječ o kaznenom djelu iz čl. 205 Kaznenog zakona (ubijanje i mučenje životinja), Općinski sud Sisak prihvatio je zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Sisku pa je P. Ž. 12. svibnja proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, a izrečena mu je uvjetna osuda prema kojoj se kazna neće izvršiti ako u godinu dana ne počini novo kazneno djelo. Istom odlukom, a temeljem čl. 205. st. 4. ZKP-a, oduzet mu je i pas.

kazneno djelo Veterinarska inspekcija nije oduzela psa 83-godišnjaku koji ga je vukao automobilom po cesti

U potrazi za psom odgovore smo prvo potražili na Općinskom sudu u Sisku, koji je presudu i donio. Na naš upit gdje je pas smješten nakon oduzimanja, rekli su nam kako je iz predmetnog spisa razvidno da je psa preuzelo Sklonište u Sisku, gdje ga je pregledao i veterinar.

– Veterinarska stanica Sisak d.o.o. 6. ožujka 2020. obavijestila je nadležnu Policijsku postaju Sisak da je pas odvezen u sklonište službenim vozilom Skloništa za životinje Sisak – kažu s Općinskog suda Sisak. No, u Skloništu za životinje Sisak informaciju da je kod njih smješten pas sudskom presudom oduzet zlostavljaču nisu potvrdili.

– Tijekom ove godine nismo zaprimili niti jednu sudsku presudu po kojoj smo trebali postupati. Nismo dobili nikakav dokument, čak ni informaciju o takvoj sudskoj presudi. Samim time, pas nije niti smješten u naše sklonište – odgovara nam Nensi Majcan-Bugarin, voditeljica Skloništa za životinje Sisak.

Iz Policijske postaje Sisak pak kažu da je Sklonište za životinje Sisak 6. ožujka obavijestilo nadležnu policijsku postaju da je pas odvezen u sklonište. No, ta obavijest odnosila se na 22. siječanj, dan kad je pas zlostavljan. Informacija da je pas već sljedećeg dana s vlasnikom otišao kući nigdje nije zapisana.

Da pas i dalje živi u istom dvorištu potvrdili su nam i svjedoci njegova zlostavljanja. Viđaju ga gotovo svaki dan, a njihove riječi potvrđuju i fotografija i video koje smo dobili.

Iz Općinskog suda u Sisku kažu kako sudovi ne provode odluke i mjere koje se donose u konkretnom postupku, njihov posao je donošenje sankcija i mjera sukladno zakonu. Pa objašnjavaju kako je došlo do odluke o oduzimanju.

– Iz predmetnog spisa bio je razvidan podatak o tome da je sklonište preuzelo psa te da je do daljnjeg bio smješten u skloništu. Na osnovu tog podatka izrečena mjera oduzimanja u smislu čl. 205. st. 4. KZ-a u osnovi je trebala potvrditi stvarno stanje na terenu. Predmetni sud nije raspolagao podacima koje navodite, odnosno da bi vlasnik preuzeo psa, već je proizlazilo da je pas do daljnjega smješten u skloništu, što znači i u trenutku donošenja kaznenog naloga. Kako bi se izbjegla situacija na koju ukazujete, to je rješenjem ovog suda 2. prosinca naloženo Policijskoj postaji Sisak i djelatnicima Skloništa za životinje Sisak provesti pravomoćnu presudu, oduzeti psa od okrivljenog te ga za stalno smjestiti u Skloništu za životinje – navode iz Općinskog suda Sisak.

Jedna sudska presuda tako je pola godine bila samo na papiru, vjerojatno nikad ne bi bila ni provedena da nismo krenuli u potragu za oduzetim psom. A pas možda ne bi bio ni oduzet da sud nije imao informaciju kako je ionako već u skloništu.

Sisački volonteri čekaju da pas stigne u sklonište, jer do njega još nije došao. Kažu, potrudit će se da što kraće ostane iza rešetaka. Hoće li to biti i kraj priče o osuđenom zlostavljaču životinja još uvijek nisu sigurni, jer u istom dvorištu nedavno se pojavio još jedan pas.

crna statistika Uz cestu Vinkovci-Rokovci pronađeni ubijeni psi, na njivi kod Cerića teško ranjena kujica Put pravde Zbog mučenja životinje Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv vlasnika
Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar TheJack
  TheJack:

  Trijumf hrvatskog pravosudja.

 • KristinaB:

  Taj pas je živio bolje nego neki naši građani, a taj dan kad je navodno bio vučen kraj auta je pobjegao i gospodin ga je stavio na povez u auto, ali je mali vragolan iskočio kroz prozor i ajd se ... prikaži još! ti sad snađi kao djedica od 83 godine. Ja živim blizu njega i nikad nisam tog psa vidjela zavezanog, bez obzira što je često bježao.

 • Avimm:

  Sudac u Sisku blokira covjeku racun za 75kn koji su placeni prije 3,5 mj,a bivsoj zeni za 75kn blokira za 192kn iako su placeni isti dan a Fina oduzima samo 6 kn jer su novci za nezaposlene