Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznenadna smrt

Željka Matković bila je talentirana, ali droga je bila jača od nje

željka matković (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
25.05.2011.
u 09:50

Željku je mrtvu pronašla majka, a uz nju je bio narkomanski pribor pa se sumnja na predoziranje.

Bila je posebna i zato ju je teško opisati riječima. Natprosječno talentirana novinarka, vrlo inteligentna, dobra i impulzivna, živjela je u nekom svom svijetu. Bila je jedna od onih kojima ćeš zbog svih kvaliteta oprostiti više nego što bi možda nekome drugome.

Ovim riječima ožalošćeni bližnji opisuju Željku Matković, 33-godišnju novinarku čije je mrtvo tijelo u utorak poslijepodne pronašla njezina majka u podstanarskom stanu u zagrebačkoj Utrini.

Na tijelu nije bilo tragova nasilne smrti, ali pokraj nje, neslužbeno doznajemo, pronađen je narkomanski pribor tako da je najvjerojatnije riječ o predoziranju. Napomenimo da je u istom stanu krajem veljače ove godine nađeno i mrtvo tijelo Kasuma Cane, umjetnika i predsjednika Foruma Roma Hrvatske, koji je danima prije smrti, doznajemo, miješao alkohol, antidepresive i kokain.

Da je ova rođena Zagrepčanka i izvrsna novinarka – u široj javnosti poznatija kao bivša djevojka Gorana Bare, frontmena grupe Majke – kao jedinica odrasla na zagrebačkoj Sigečici, godinama imala problema s drogom nije bila tajna, no ona je bila mnogo više od toga. Prije svega izvrsna novinarka i divna osoba. Jedan od onih koji su je dobro poznavali bio je prijatelj i kolega Krešo Raguž.

– Srce me boli kada čujem da danas o Željki čak i njezini kolege pričaju kroz prizmu problema s drogom koje je imala. Ili još gore, zato što je hodala s nekim muzičarom. To je ljudska i posebno profesionalna sramota. Željka je kao prvo bila vrstan novinar, odličan pisac i dobra osoba koja je pomagala svima u redakciji koji su je nešto pitali – govori Raguž, pa podsjeća na jednu od njezinih brojnih odličnih novinarskih priča. Željka Matković bila je, naime, jedina hrvatska novinarka koja je napravila reportažu iz Sjeverne Koreje.

– O načinu na koji je ona legalno, ali zapravo na prijevaru, ušla u Sjevernu Koreju i reportaže koje je o tome napisala, trebalo bi se učiti na fakultetu novinarstva. Ako smo u našim novinama posljednjih deset godina imali reportažu koja može konkurirati za ozbiljne međunarodne nagrade, to je bila upravo ta – smatra Raguž. U glavi mu je ostao urezan njezin komentar o stanju u redakciji, koji je izgovorila još prije nekoliko godina: “Ajmo van iz redakcije pod hitno, pa mi smo novinari, a ne tajnice... niti se bavimo politikom... Van odavde, pod hitno!”

A u novinarstvo je ušla kao srednjoškolka, sa šesnaest godina, i vrlo je brzo potvrdila da je talentirana, o čemu svjedoči i renomirana novinarka Jasna Babić.

Iako je vrlo mlada ušla u svijet novinarstva, ponašala se i radila, kažu poznati, kao da je deset godina starija i zrelija. Pisala je reportaže iz Hrvatske i svijeta sa svojih brojnih putovanja, specijale i dosjee za Nacional, Globus u njihovo zlatno doba, kao i za Večernji i Jutarnji list. Iz pakla ovisnosti pokušavala se izvući, posjećivala je liječnike, no na žalost nije uspjela.

Komentara 119

PI
PIDOČA
08:09 26.05.2011.

odlična novnarka, RIP

MR
mrki2011
20:24 25.05.2011.

Bila je posebna i zato ju je teško opisati riječima. Natprosječno talentirana novinarka, vrlo inteligentna.................da je inteligentna ne bih rekao.........(samo mi je žao kao čovjeku)

OB
-obrisani-
14:42 25.05.2011.

lahka ti zemlja !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije