Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zelena akcija: HE Ombla nelegalna je i ekološki štetna

Članovi udruge pozvali su Vladu da objavi rezultate završene revizije studije utjecaja na okoliš hidroelektrane
30. svibnja 2012. u 11:48 76 komentara 5 prikaza
ombla,markov trg,zelena akcija,jagoda munić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Zelena akcija danas je pred Vladom tražila da konačno objavi rezultate završene revizije studije utjecaja na okoliš za projekt hidroelektrane Ombla te da zaustavi taj ekološki štetan i financijski upitan projekt.

Zelena akcija početkom svibnja tražila je od Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Vlade RH da im se temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama omogući uvid u rezultate revizije studije utjecaja na okoliš iz 1999. godine za HE Ombla ili da rezultati postanu dostupni javnosti.

Kafkijanska situacija

– Uskoro smo se našli u kafkijanskoj situaciji u kojoj nam je Vlada pismenim odgovorom od 9. svibnja uskratila informaciju i uputila nas na Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a ministarstvo nam je pismenim odgovorom od 23. svibnja također uskratilo informaciju i uputilo nas na Vladu – rekla je Jagoda Munić iz Zelene akcije te dodala kako se na taj način krši Zakon o pravu na pristup informacijama. Od Vlade, tvrdi, traže da donese hitnu odluku o zaustavljanju projekta HE Ombla kako hrvatski građani više ne bi plaćali neodlučnost Vlade u obliku skupog kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 123 milijuna eura za taj projekt.

– Projekt HE Ombla je nelegalan, ekološki štetan, financijski neisplativ i tehnički upitan. Nelegalan je jer se temelji na rješenju o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš iz 1999., a sadašnji Zakon o zaštiti okoliša iz 2007. propisuje da ta rješenja i studije ne smiju biti starije od dvije godine – podsjetila je Munić. Ekološki je štetan jer bi se racionalizacijom projekta potopio špiljski sustav Vilina jama – Ombla koji ima vrlo visoku bioraznolikost, stanište je spiljskih životinjskih vrsti koje su jedinstvene u svijetu te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja Natura 2000, nastavila je Munić te podsjetila kako je i cijena HE Lešće u konačnici bila dvostruko veća od procijenjenog iznosa na početku projekta pa zato smatraju da je i HE Ombla financijski neisplativa.

I struka i mještani protiv projekta

– Riječ je i o tehnički upitnom projektu jer se planira graditi podzemna brana visoka 140 metara u špiljskom sustavu unutar vrlo trusnog područja i područja krša – zaključila je Minić te dodala kako je i lokalno stanovništvo u Dubrovniku protiv projekta, jednako kao i struka.

– Početkom 20. stoljeća Ombla je smatrana najvećom podzemnom rijekom na svijetu, dok danas imamo percepciju da se radi o najmanjoj rijeci na svijetu što je neobičan obrat. O njoj znamo svega nekoliko promila o njezinoj prostornosti, tako da na temelju toga nitko ne može zaključiti što joj HE može napraviti – kazao je ekspert za krš dr. Ivo Lučić.

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

 • CrniP:

  A tko su ti iz \"zelene akcije\"? Zbog čega su oni uopće važni?

 • modovisisajteMaraschino:

  onda sagradimo 2-3 nuklearke i rijesen problem...

 • Avatar WHAZZUP
  WHAZZUP:

  Micko4 da li si ti išao uopće u koju školu? 1000x više od uloženog?....ti očito nisi niti naučio čitati !