Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKA AKCIJA PROTIV GOVORA MRŽNJE NA INTERNETU

Zbog rasizma i ksenofobije istovremeno napravljene racije kod 176 osoba u 11 zemalja

Social networks
Foto: Fernando Gutierrez-Juarez/DPA
12.04.2022.
u 09:38

Osim uhićenja u Austriji i Španjolskoj, policija je istovremeno istraživala slučajeve govora mržnje u Luxemburgu, Portugalu i Španjolskoj

Rasizam i ksenofobija na internetu te govor mržnje, kako na internetu tako i u svakodnevnom životu bili su meta zajedničke policijske akcije u kojoj je sudjelovalo 11 zemlja uz podršku Europola. Riječ je o drugoj združenoj policijskoj akciji koja je bila usmjerena na govor mržnje, a istraživanje ovakvih vrsta zločina podupire i Europolov europski centar za borbu protiv terorizma.

O koliko se opsežnoj akciji radi, svjedoči o to da su policijske snage na dan održavanja akcije istovremeno počele racije diljem Europe, a mete su im bile 176 osoba koje se povezivalo sa zločinima iz mržnje kao što su  rasizam, ksenofobija, pozivanje  na  nasilje... U Austriji je tako pretraženo 12 kuća, ispitano je osam osoba te su zaplijenjeni kompjuteri, mobiteli, oružje i propagandni leci. Istovremeno s akcijom austrijske policije, u Španjolskoj je nameti istražitelja bilo pet osoba, no na koncu su zbog govora mrženje uhićene četiri.

Osim uhićenja u Austriji i Španjolskoj, policija je istovremeno istraživala slučajeve govora mržnje u Luxemburgu, Portugalu i Španjolskoj, pa je pregledano 58 raznih sadržaja koji su objavljeni na tri razne platforme. Policijska pažnja bila je usmjerena na  zajednice i pojedince koji na internetu objavljuju različite sadržaje, postove, komentare... Tom prigodom su zaplijenjeni i kompjuteri te razni propagandi materijal.

Iz Europola su na koncu pojasnili da cijela ta zajednička policijska operacija nije bila usmjerena na određene organizacije i skupine, već joj je cilj bio spriječiti širenje zločina iz mržnje, rasizma i ksenofobije na internetu i izvan njega.

 - Internet nije pravni vakuum. Navodna anonimnost ne sprječava provedbu zakona ni poduzimanje mjera protiv nezakonitih radnji, a ova druga po redu zajednička akcija protiv zločina iz mržnje šalje jasan signal pojedincima koji šire nasilnu mržnju na internetu da će njihova djela biti otkrivena i pripisana - poručili su iz Europola.

Komentara 2

MV
mvlj
11:55 12.04.2022.

postoji i PLEMENITA mržnja. Ona može biti opravdana, kako povijest pokazuje.

DU
Deleted user
10:17 12.04.2022.

Znaci, ako se bude komentiralo po internetu nesto sto ne odgovara vlastima, oni ce to ekspresno sankcionirati specijalnim odredima, vrlo je tanka crta između širenja mržnje i slobode govora, recimo širenje mržnje moze biti citiram zadnje teme na internetu, prozivanje trenutne EU i USA vrhuške da su fašisti jer hoce cijepiti ljude na silu, ili da su USA i Rusija svi ista svjetska kolonizatorska bagra, okupatori i ratni zločinci, ili da je Plenković nesposoban ili jos i gore pavijan, ili da svjetski nwo hoce smanjiti populaciju, tj bez griznje savjesti poubijati ljude koji su im neposlusni ili beskorisni i za to optuziti virus... svjesno osiromasenje svj.populacije kroz inflaciju, ratove, eu i usa direktive, poskupljenje energenata i hrane, a sve u cilju lakse kontrole gladnih i nezaposlenih građana i uvođenja totalnog svjetskog totalitarizma i kontrole građanja, tj. Ubojstva i ovo malo demokracije za koju su se nasi preci borili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije