Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKI VELEPOSLANIK

Što Kijev očekuje od Austrije i Nehammerovog posjeta Ukrajini

Austrian Chancellor Nehammer attends a news conference in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/3
09.04.2022.
u 12:55

Vezano uz današnji posjet Ukrajini u kojoj vlada rat i ratne strahote, Nehammer je ustvrdio kako je to nešto najupečatljivije u njegovoj dosadašnjoj političkoj karijeri

Kako je ukrajinski veleposlanik u Austriji, Vasil Čiminez, rekao za Austrijsku novinsku agenciju APA - Kijev od neutralne Austrije i današnjeg posjeta austrijskog saveznog kancelara Karla Nehammera Ukrajini očekuje “konstruktivnu ulogu”, kako kod aktualnog sankcioniranja Rusije, tako i pri obnovi Ukrajine nakon rata, istaknuo je za APA-u.

- Važno je da je savezni kancelar na licu mjesta u Kijevu, i da jasno dade na znanje da stoji na strani Ukrajine - poručio je Čiminez.

- Savezna vlada i austrijsko gospodarstvo se ovdje mogu na mnogim područjima jako angažirati - dodao je ukrajinski veleposlanik pojasnivši kako su “mnoge bolnice razrušene, mostovi i ceste se moraju ponovno graditi ili obnoviti, ratne se štete moraju otkloniti i ljudima pomoći oko povratka u normalan život”.

Veleposlanik Čiminez je naglasio kako dosadašnje EU sankcije Rusiji “nisu adekvatne njenim aktualno počinjem ratnim zločinima” u Ukrajini.

- Tražimo od EU i njenih članica donošenje strožih sankcija. Najmanje po pitanju nafte očekujem da austrijska strana ima konstruktivnu ulogu - dodao je, ukazavši pritom i na odgovornost europskih i austrijskih tvrtki, koje, kako je rekao, i dalje posluju na ruskom tržištu.

Ukrajinski veleposlanik je također istakao kako nakon Nehammerovog posjeta Ukrajini očekuje odluku austrijske strane o ponovnom otvaranju veleposlanstva Austrije u Kijevu. Od petka je simbolično otvorena samo vanjska ispostava u gradu Užhorodu na zapadnom dijelu Ukrajine. Ostale zemlje članice EU-a kao i predstavništvo EU-a u Ukrajini već su poduzele takove korake, napomenuo je Čiminez.

Što je od toga realno da Austrija može ispuniti, čuti će se danas od Nehammera u Kijevu na konferenciji za medije, nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Poslije toga Nehammer će razgovor nastaviti i sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom. Najavljen je i Nehammerov susret s kijevskim gradonačelnikom Vitalijem Kličkom.

U sklopu posjete Ukrajini najavljeno je da će austrijski kancelar posjetiti i Buču, grad strave i užasa u kijevskoj regiji, gdje je prošli tjedan nakon povlačenje ruske otkriveno više od 300 trupla zvjerski ubijenih civila. Uoči svog puta u Kijev Nehammer je rekao kako je to “znak solidarnosti Austrije s Ukrajinom”.

- Važno je da u sklopu naše neutralnosti kako humanitarno tako i politički pomognemo Ukrajini - istaknuo je.

Austrija, koja je neutralna zemlja i ne pripada niti jednom vojnom savezu, već je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i izrazila solidarnost s Kijevom. Vezano uz današnji posjet Ukrajini u kojoj vlada rat i ratne strahote, Nehammer je ustvrdio kako je “to nešto najupečatljivije u njegovoj dosadašnjoj političkoj karijeri”.

VIDEO Stanovnici Donbasa bježe na sigurno dok se ruska raketiranja nastavljaju

Komentara 1

MV
mvlj
14:44 09.04.2022.

To je ovaj mason koji je nametnuo obavezno cijepljenje svom narodu? I pretvorio većinu Austrijanaca u digitalno roblje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije