Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vijećnici na nogama

Riječkoj pročelnici ovo je već treća pijana nesreća

Vera Begić Blečić,
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
17.08.2018.
u 22:20

Veri Begić Blečić određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Pročelnica Vera Begić Blečić, nakon što je izazvala prometnu nesreću na Istarskom ipsilonu u kojoj je poginuo čovjek, sama bi trebala dati neopozivu ostavku na mjesto pročelnice za sport i tehničku kulturu. Vozila je pijana, s čak 1,81 promilom alkohola u krvi, što je sramotno. Ona kao gradska pročelnica svojim ponašanjem predstavlja i Grad Rijeku. I od gradonačelnika Vojka Obersnela očekujem da podnese ostavku zbog ovog slučaja – kazao je Hrvoje Burić, riječki gradski vijećnik s Nezavisne liste Bura. I vijećnici Mosta u Rijeci traže ostavku Vojka Obersnela zbog slučaja pijane pročelnice. Mostovci također smatraju da dobivanje čak 9500 kuna plaće, što je oko 80 posto punog iznosa, može biti samo “nagrada” pročelnici, a ne kazna, iako je jasno da je ona krivac za nesreću i pogibiju nedužnog čovjeka.

Imala se vremena korigirati

Podsjetimo, prometna se nesreća dogodila u prvim minutama 16. kolovoza kada je vozačica Peugeota ušla na Istarski ipsilon kod naplatne postaje Nova Vas te počela voziti u pogrešnom smjeru. Iako su u Centru za kontrolu vozila Bina-Istra odmah dobili dojavu, uključili svjetlosne signale upozorenja drugim vozačima i zatvorili sve ulaze na Istarski ipsilon, tragedija nije izbjegnuta. Vozačica je nakon svega nekoliko kilometara vožnje u suprotnom smjeru okrznula jedno vozilo, zatim udarila u zaštitnu ogradu autoceste, a potom se direktno sudarila s vozilom kojim je upravljao Igor Soldatić iz Umaga (41). Vozilo je odbačeno na bočnu stranu, a vozač je od siline udarca na mjestu preminuo. Ustanovljeno je da vozačica ima čak 1,81 promila alkohola u krvi, a u prometnoj je nesreći tek lakše ozlijeđena.

– Nakon svega gradonačelnik ju je suspendirao do okončanja istrage umjesto da je smijeni. Time je, zapravo, štiti. Ovo je neoprostivo, posebno stoga što je pročelnica imala vremena korigirati svoje ponašanje s obzirom na prometnu nesreću iz svibnja prošle godine koju su mediji, vjerujem pod utjecajem Vojka Obersnela, zataškavali čitavih mjesec dana kako ne bi utjecali na izborne rezultate. Tek nakon mjesec dana, lanjskog lipnja, priča je izišla u medije, a pročelnica Begić Blečić, iako je pobjegla s mjesta nesreće te, kao i sada, bila pod utjecajem alkohola, nije snosila nikakvu odgovornost. I evo do čega je to dovelo. Inzistiramo na ostavkama – dodao je Hrvoje Burić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel na godišnjem je odmoru i ostao je pri izjavi da je pročelnica suspendirana do okončanja istrage koja je u tijeku. Riječki SDP će pak protiv pročelnice podnijeti stegovni postupak u idućih nekoliko dana.

– Očekujem da će Vera Begić Blečić dati ostavku na pročelničku dužnost i u stranci – kazao je Vojko Braut, potpredsjednik riječkog SDP-a iz čega se može pretpostaviti da bi pročelnica mogla biti izbačena iz SDP-a ukoliko sama ne napusti stranku. I šef SDP-a Davor Bernardić poručio je jučer u Novoj Gradišci kako dotična više ne može biti članica SDP-a. Pulsko tužiteljstvo izdalo je nalog za vađenje krvi i urina vozačice, naložena je obdukcija tragično preminulog muškarca, a auto vozačice koja je skrivila nesreću poslan je na vještačenje. Izuzeta je i snimka videonadzora Istarskog ipsilona kako bi se, ističu iz ODO-a, utvrdile sve okolnosti nastanka nesreće, a policija istražuje i je li prije nesreće razgovarala na mobitel ili slala poruke.

No riječka je pročelnica još jednu veliku nesreću, kako doznaju 24sata, imala u ožujku 2002. godine. Tad je, kao 20-godišnjakinja, vozila Yugo 45 u Jurdanima kraj Rijeke. U zoru, nešto prije sedam sati, izletjela je s ceste i zabila se Yugom u kameni usjek. Bila je sama u vozilu, a izmjerili su joj 1,59 promila alkohola.

Stradali vraćajući se s izleta

Pročelnica Vera Begić Blečić, inače umirovljena sportašica, jedna od najboljih hrvatskih bacačica diska i olimpijska reprezentativka, potvrdili su nam u Gradu Rijeci, na godišnjem je odmoru koji je s obitelji provodila na području Istre. Nakon prometne nesreće zadržana je u Puli gdje joj je određen jednomjesečni istažni zatvor.

Supruzi pokojnog Igora, 38-godišnjoj Tanji i njihovu maloljetnom sinu koji je zadobio ozljedu nosa i zadržan je u Dječjoj bolnici na Kantridi u Rijeci, životi su zauvijek promijenjeni. Tragedija koja im se dogodila na povratku s izleta u Rovinj, kako navode susjedi, ostavit će neizbrisiv trag u njihovim, ali i životima rodbine i prijatelja. Igor Soldatić imao je autolimarsku radionicu Walter u Karojbi nedaleko od Pazina gdje je rođen.

S obitelji je živio u Umagu, gdje supruga Tanja ima kozmetički salon. Oboje su poznati u okolici, govorili su susjedi, kao vrlo poduzetne, marljive i drage osobe. Svugdje su išli zajedno, planirali nove izlete, druženja – kazali su poznanici obitelji za lokalne medije. Nakon ove tragedije, građani, ali i prometni stručnjaci smatraju da vozačima koji pijani izazovu prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom zauvijek treba oduzeti vozačke dozvole.

Komentara 104

ST
stefj
20:29 17.08.2018.

Ovo je puno gore nego događaj u Zaprešiću i postoji direktna veza između Obersnela i ponovljenog izazivanja nesreće u pijanom stanju... Ovo možemo uredno pripisati Obersnelu na dušu jer ju je zaštitio kada je pijana udarila majku s djetetom i pobjegla s mjesta nesreće... A sada ćemo vidjeti i koliko utjecaja SDP ima na suce u Rijeci, ovo bi u nekim državama bilo okarakterizirano kao ubojstvo...

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
20:21 17.08.2018.

Ne ostavka Obija nego poštena istraga u kojoj je mjeri utjecao na prikrivanje spomenute nezgode u svibnju prošle godine i ima li tu elemenata za kaznenu odgovornost !

ST
Starotopoljanin
21:12 17.08.2018.

Mora da je vojkova ljubavnica dok ju je tako dobro stitio i probijao da je dogurala do procelnice rijeke,bravo i za rjecane kada take komuniste ubice i pijance biraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije