Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Zašto ravnateljica splitskog javnog zdravstva ne želi govoriti istinu?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
09.04.2020.
u 12:51

Ravnateljica splitskog NZJZ-a u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji plemenite, ljudske i medicinski ispravne metode sestre Đapić nazvala je optužbama iako još ništa nije rekla o kolegi Škaričiću.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin dala je u četvrtak intervju Slobodnoj Dalmaciji u kojem demantira "informaciju" da se splitski epidemiolozi nisu javljali na poziv zabrinutog osoblja iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Iz njezina istupa proizlazi kako su nju i instituciju na čijem je čelu optužilo za nejavljanje na telefon?!

"Odmah na početku bih željela demantirati informaciju da su iz Doma pokušali kontaktirati epidemiologe, ali da ih nisu uspjeli dobiti. Zvali su jednom i to 29. ožujka i dobili su dežurnog epidemiologa. Poziv je bio zbog korisnice doma koja je imala slomljenu ruku i povišenu temperaturu, dobili su naputke što raditi i dalje su postupali sukladno njima. A onda nas, u cijelom razdoblju od 29.ožujka do 6. travnja nitko nije zvao niti izvještavao o situaciji u Domu", ispričala je Karin novinaru Slobodne Dalmacije.

Ako je nekome možda promakla vijest od jučer, a koju je prvi objavio Večernji list (tekst možete pročitati ovdje), splitska epidemiološka služba koja djeluje u sklopu institucije kojom rukovodi Karin, zaprimila je poziv glavne medicinske sestre iz Doma za starije i nemoćne još 29. ožujka. Dakle, prije 12 dana.

Naime, medicinska sestra Zdravka Đapić kontaktirala je NZJZ u Splitu zbog povišene temperature kod nekih štićenika. Posumnjalo se, i to posve opravdano, da se među štićenicima pojavio koronavirus. Tom prilikom medicinska sestra Đapić telefonskim putem je zvala epidemiologe koji su joj se javili na telefon, no zabrinjava činjenica da su joj rekli kako samo treba "pratiti situaciju".

Dakle, epidemiolozi iz Splita ili nisu znali ili nisu htjeli ili nisu mogli situaciji pristupiti dovoljno ozbiljno iako su se u roku od 10 minuta trebali pojaviti sa zaštitnom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i sanitetskim vozilima ispred doma na prvi spomen riječi "koronavirus" koja se povezuje uz starački dom. Tim više što se već danima diljem svijeta priča o takvim ustanovama kao potencijalnim grobnicama uslijed ove globalne pandemije.

Stoga čudi činjenica kako je Željka Karin u intervjuu u splitskoj Slobodnoj Dalmaciji demantirala "optužbe" za koje je nikad nitko nije ni optužio. Naime, nitko nikad iz splitskog doma nije tvrdio ni sugerirao da im se epidemiolozi nisu javili na telefon, već da su cijelom slučaju pristupili ležerno, olako i nimalo ažurno.

Koga onda ovakvom uvijenom komunikacijom pokušava demantirati ravnateljica Karin? Jedinu osobu koja je u tom domu postupala sukladno preporukama Stožera civilne zaštite i HZJZ-a?

Dakle, medicinska sestra Đapić nakon uočenih simptoma koji bi sugerirali na infekciju koronavirusom telefonski je (kako je i propisano) o svemu obavijestila epidemiologe. Ti isti epidemiolozi su joj kazali da "prati situaciju" kao da je riječ o potencijalno zaraženoj tročlanoj obitelji u srednjim godinama, a ne o ustanovi u kojoj boravi 350 jedva pokretnih štićenika. Štoviše, medicinska sestra Đapić napravila je, vođena ispravnim motivima, nešto i izvan svojih ovlasti. Ona je kao zabrinuta djelatnica doma odlučila pozvati epidemiologe iako je to trebao po svim moralnim uzusima učiniti ravnatelj Ivan Škaričić – nepravomoćno osuđeni HDZ-ovac i diplomirani arheolog koji je na tu funkciju postavljen bez natječaja nakon što je gotovo dva desetljeća u kontinuitetu vodio grad Omiš. 

Ravnateljica splitskog NZJZ-a u intervjuu je plemenite i medicinski ispravne metode sestre Đapić okarakterizirala optužbama, a Škaričićevo upravljanje domom koliko je poznato još nije komentirala.

Vjerojatno jer ne želi politizirati preko medija u ovim kriznim vremenima.

Komentara 24

DU
Deleted user
13:06 09.04.2020.

tu smrdi sa svih strana i ne zna se tko pije ali sad se zna tko placa

KO
kodamesepita
13:17 09.04.2020.

kako je rekao prof.dr.Lothar Wieler ?: ovo je vrijeme za profesionalce - prepucavati es mozemo kada ovo prođe ! raskinkat ce pandemija jos dosta njih koji kao i doticna gospođa posao rade zbog sigurnog dohodka ali nisu spremni ni trenn svojeg slobodnog vremena podrediti poslu...

DU
Deleted user
13:23 09.04.2020.

Svi razgovori mobitela se snimaju! Treba ih samo pronač i objavit! Sve drugo je patuljci pojma nemaju!! Kriv je il Portir il čistačica moš mislit! Sve podobni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije