Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSPEKCIJE NEMA

Zaposlenici tvornice u Srbiji nose pelene, u pogonu vladaju nesnosne vrućine: 'Nitko nas ne štiti'

Zdravmedtech-N enterprise in Novosibirsk Region, Russia
KIRILL KUKHMAR/NEWSCOM
11.07.2022.
u 10:01

Zaposlenica koja je htjela ostati anonimna kazala je kako bi pobuna protiv takvog režima značila gubitak posla, što nitko tamo ne želi

Tvornica ''Jure'' u Nišu ponovno se našla u središtu javnosti nakon što je otkriveno kako tamošnji zaposlenici moraju raditi pod visokim temperaturama.

Kako piše Nova.rs, još je 2016. otkriveno kako zaposlenici moraju nositi pelene jer ne mogu ni na WC, a pogon u Nišu već je nekoliko puta za vrijeme pandemije bio žarište zaraze. 

Zaposlenica koja je htjela ostati anonimna kazala je kako bi pobuna protiv takvog režima značila gubitak posla, što nitko tamo ne želi. 

– Sve mi koje radimo dolje nemamo nikakvih drugih primanja. Nemamo roditelje koji nas mogu uzdržavati, nemamo muževe koji mogu zaraditi dovoljno da uzdržavaju cijelu obitelj. I s dvije plaće jedva spajamo kraj s krajem. Trpimo i radimo jer u ovom trenutku nemamo bolji posao – kazala je. 

Da je bilo gdje bolje, zaposlenica smatra da bi svi odmah otišli tamo, no to nije slučaj. 

– Tamo bismo se opet morali navikavati na posao i kolege, a plaća je manje-više ista, 40.000 do 50.000 dinara. I tamo je težak posao i tamo je svaki tvoj korak kontroliran. Odlazak na WC je kontroliran, morate se javiti nadzorniku kada idete. Doduše, bilo je slučajeva da pojedinci zlorabe odlazak na WC kako ne bi radili. Malo pomalo napuste traku, navodno zato što moraju, a zapravo odu pušiti – kazala je. 

U tvornici nema ni inspekcije, a pomoć države odavno je izostala. 

– Tko će nas štititi, nema od toga ništa. Inspekcija dođe i prođe, a rijetko kad dođe. Mama mi je radila u državnoj firmi u Nišu, tamo je dolazilo 10 inspekcija dnevno, a otkad su stranci kupovali, inspekcija nijednom nije došla. Čula sam gradonačelnicu Draganu Sotirovski kako na televiziji pita zašto svi Nišlije žele raditi u gradskim upravama i firmama iako je tamo plaća 35.000 dinara, a ne u privatnima gdje je plaća 50.000 dinara. Razlika je “kao nebo i država”, tamo imaš sva prava ovoga svijeta, a ovdje si običan rob – dodala je zaposlenica.

Zaposlenici kažu kako su prošlog tjedna potpisali peticiju za uključivanje rashladnih uređaja koja je ''stavljena u kutiju za žalbe'', no zasad nije imala učinka. 

Iz uprave tvornice odbacuju navode da se klimatizacijski uređaji namjerno gase radi štednje, ali priznaju da trenutačno ima kvarova na uređajima koji će biti ''uklonjeni čim prije''. 

>> VIDEO Kanaderi i stanovnici gase požar u Puli: 'Izgorjele su neke kuće i auti'

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Mistborn
Mistborn
11:04 11.07.2022.

A mi bi morali znati koliko je to 50 000 dinara? A kad pišete o eurima, "prevodite" nam u kune?! 🙄

Avatar Mistborn
Mistborn
11:05 11.07.2022.

P. S. Ajte vi u Rusiju radit. Tamo su vam sva prava osigurana!

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
11:09 11.07.2022.

Molim vas uvjete rada, visinu plaće itd. u nekom rudniku u Africi, ili u tvornicama u Kini, Indiji, Bangladešu..... Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije