Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Zagrebačka županija s 300.000 kuna pomaže čipiranje i kastraciju u devet gradova i 14 općina

Na Javni poziv Županije javilo se više zainteresiranih jedinica lokalne samouprave nego prošle godine, a u sklopu programa kastriraju se samo kujice
29. rujna 2020. u 20:45 0 komentara 478 prikaza
Foto: shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Čipiranje pasa u Hrvatskoj zakonska je obveza već godinama, a jedinice lokalne i regionalne samouprave trebale su provjeriti jesu li svi psi čipirani. Iako je rok za kontrolu prošao još prije dvije godine, prema broju nečipiranih pasa koji se svakodnevno pronalaze čini se da kontrola nije provedena.

Kako bi pomogla jedinicama lokalne samouprave u troškovima provedbe Zakona o zaštiti životinja, Zagrebačka županija već drugu godinu osigurava novčana sredstva za provedbu Programa kontrole populacije napuštenih pasa. I dok je prošle godine 300.000 kuna osigurano za mikročipiranje, u 2020. isti iznos osigurali su za mikročipiranje i kastraciju kujica.

– Na Javni poziv javile su se 23 jedinice lokalne samouprave, od njih 34 koliko ih je ukupno u Županiji. Javilo se devet gradova i 14 općina, a da bi dobili sredstva iz ovog Programa morali su zadovoljiti određene kriterije o kojima je ovisilo i kolika će sredstva dobiti. Tako se u obzir uzimalo koliko pasa je na području JLSA-a registrirano u Upisniku (Lysacanu) u 2019. godini, jesu li donijeli Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, imaju li ugovor ili neki drugi akt o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, odnosno imaju li u svom proračunu osigurana financijska sredstva za provedbu Zakona o zaštiti životinja – objašnjavaju iz Zagrebačke županije.

Čipiranje pasa Gradovi i općine nisu iskoristili novac koji im je Zagrebačka županija odobrila za čipiranje pasa

Uzimajući u obzir sve ove kriterije, među gradovima najveći iznos dobila je Velika Gorica, 50.000. kuna, zatim Samobor 38.120, Sveti Ivan Zelina 19.815, Sveta Nedelja 19.270, Vrbovec 18.888, Zaprešić 18.416, Jastrebarsko 17.608, Ivanić Grad 17.281 i Dugo Selo 14.957 kuna. Općinama su sredstva dodijeljena na sljedeći način: Brdovec 13.277, Križ 8101., Kloštar Ivanić 7747, Dubrava 7611, Brckovljani 7466, Bistra 7148, Jakovlje 5423, Stupnik 4896, Pušća 4289, Marija Gorica 3407, Orle 2862, Luka 2426, Bedenica 1892 kune. Općina Pisarovina dobila je 9100 kuna, ali samo za čipiranje pasa. Program još uvijek traje, koliko će sredstava ovaj put biti iskorišteno vidjet će se nakon što gradovi i općine podnesu opisno i financijsko izvješće Upravnom odjelu za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, što su obvezni do 30. studenog.

Prošle godine gradovi i općine nisu iskoristili niti pola ukupno odobrenih sredstava. Možda će ove godine ipak biti uspješniji, jer više ih se i prijavilo. Samim time što Županija još uvijek financira čipiranje pasa jasno je da su svjesni kako se Zakon baš i ne provodi. No, pomalo je nejasno zašto su se u programu ograničili samo na kastraciju kujica. Misle li da su jedino kujice odgovorne za nekontrolirano razmnožavanje, da svi oni nekastrirani mužjaci koji slobodno šeću ulicama tome nimalo ne pridonose?

Dubrovačko-neretvanska županija Gradovi i općine nemaju novca za sklonište za životinje, a nekima je preskup i čitač mikročipova Briga za životinje Mogu li životinje koje su gladne čekati koordinacije?
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.