Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga za životinje

Mogu li životinje koje su gladne čekati koordinacije?

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
02.04.2020.
u 17:00

S livada tjeraju vlasnike koji se šeću sa psima, ne daju propusnice za hranjenje i liječenje životinja, a iz Stožera kažu da se nedostaci koordiniraju kad dobiju konkretne informacije

Ostanite doma, tu ste najsigurniji. Smijete izići, ali ne prilazite drugima. Ove poruke posljednjih dana često su zbunjivale one koji imaju pse i moraju izlaziti, ali i one koji hrane ulične životinje. Što smiju a što ne smiju, od koga dobiti propusnicu, kako pomoći životinjama koje gladuju? Informacije i iskustva koja su nam prenijeli neki od njih pokazali su kako ni svima koji provode odluke Stožera civilne zaštite RH, a vezano uz suzbijanje zaraze koronavirusom, nisu baš jasna pravila.

Pokušali smo doći do dodatnih informacija i pronaći objašnjenja za neke od situacija za koje smo saznali. Potražili smo ih u Stožeru u kojem se pravila i donose. Prenijeli smo im kako se proširila informacija da osobe koje su u samoizolaciji mogu izvesti psa, ali obavezno moraju imati zaštitnu opremu i izbjegavati kontakte s drugim osobama. Zatražili smo i objašnjenje ponašanja policijskih službenika koji su vlasnicu u šetnji sa psima upozorili da mora imati masku i rukavice, inače će biti kažnjena. Drugu su, pak, potjerali s livade na kojoj je bila sa psom, uz napomenu da se van ne smije izlaziti. Iako na livadi nije bilo nikoga osim nje i psa pa čak nije kršila ni preporuke o držanju razmaka. Zanimalo nas je i zašto se nekim volonterima koji hrane ulične životinje izvan mjesta stanovanja uskraćuju dozvole, a drugi ih dobivaju, te jesu li prema naputku Stožera zatvoreni parkovi za pse? Mogu li vlasnici kućnih ljubimaca, odnosno volonteri, pronaći upute kako se trebaju ponašati, što smiju a što ne smiju, i gdje su one objavljene?

Čekali smo danima, a u odgovoru koji smo dobili – odgovora nema.

– Policija postupa po odlukama i uputama nadležnog Stožera civilne zaštite koje su dostupne svim građanima na internetskim stranicama te postupa prilagođeno sukladno svakoj pojedinoj situaciji na terenu - po potrebi upozorava građane na držanje udaljenosti, ne dozvoljava se kretanje u grupama većim od pet osoba i slično. Uočeni nedostaci u postupanju policije, uzimajući u obzir da se radi o specifičnim uvjetima rada u okolnostima koje nisu svakodnevne, koordiniraju se kod zaprimanja konkretnih informacija o istima – stoji u odgovoru Stožera civilne zaštite RH.

Koliko dugo traje ta koordinacija nismo doznali, ali nedostaci u postupanjima nastavljaju se i dalje. Posebno kad je riječ o propusnicama za hranjenje životinja, one nemaju vremena čekati koordinaciju ni najavljeno usklađivanje izdavanja potvrda. Vlasnici kućnih ljubimaca nemaju mogućnost dobiti e-propusnicu, kako će doći veterinaru ako ga nema u mjestu stanovanja? Posebo u hitnim situacijama, kad nema vremena i ne može se čekati propusnica Stožera. A kad sve prođe, koordinacije neće pomoći životinji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije