Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagorci oko Hajdaša: Zasjeli u ministarstvo i državne tvrtke

Kadroviranje - Odlaze u Ministarstvo prometa za pomoćnike, savjetnike, u Hrvatske ceste, Narodne novine, Hrvatske šume...
16. svibnja 2012. u 10:00 93 komentara 955 prikaza
siniša hajdaš dončić (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Nakon što su u svojoj povijesti Zagorci imali dva predsjednika – Josipa Broza Tita i Franju Tuđmana – u posljednjih desetak godina na prste jedne ruke mogu se nabrojiti oni koji su iz Zagorja bili na čelnim mjestima u ministarstvima i javnim poduzećima.

Stigli bolji dani

No, s dolaskom novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, i za Zagorce su svanuli “bolji dani” pa je promjenom vlasti krenula i prava invazija Zagoraca prema Zagrebu. Još u prosincu prošle godine iz Krapinsko-zagorske županije na novo radno mjesto pomoćnika u Ministarstvo poljoprivrede došao je dotadašnji zagorski pročelnik za poljoprivredu Luka Čuljak. Stepenicu više, na mjesto zamjenice ministra poljoprivrede, uspela se i Snježana Španjol. U Zagreb je ubrzo u upravu Hrvatskih šuma otišao i direktor zagorske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u Krapinsko-zagorskoj županiji Ivan Ištok. A nakon što je postao zastupnik, ubrzo iz saborskih klupa, za člana uprave Narodnih novina odlazi i HNS-ov kadar – načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec

No, prava invazija Zagoraca uslijedila je nakon imenovanja Siniše Hajdaša Dončića u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pa je ono već nazvano “zagorskim”. Nekadašnji zagorski župan Siniša Hajdaš Dončič svoje je prve “prometne korake” brusio na gradnji pontonskog mosta u Mokricama, gdje je, prkoseći tadašnjoj upravi Hrvatskih cesta koja se tome protivila, uspio uz pomoć predsjednika Ive Josipovića i vojske ishoditi gradnju lansirnog mosta preko rijeke Krapine na spoju Zagorske magistrale. Njegova odlučnost svidjela se i Zoranu Milanoviću pa je na njegovu inicijativu i sve više Zagoraca odlazilo u Zagreb. Još za vrijeme mandata Zlatka Komadine, na mjesto ministrova pomoćnika za ceste i željeznicu zasjeo je bivši ravnatelj zagorske Županijske uprave za ceste Jasmin Krizmanić. Na mjesto tajnika ministrova kabineta Hajdaš Dončić je povukao nekadašnjeg glasnogovornika Krapinsko-zagorske županije Gorana Groboteka, a prije nekoliko dana savjetnik ministra za financije postao je i Igor Cigula. Ministar u Ministarstvo želi dovesti i još jednog zagorskog stručnjaka za promet – Željka Horvata, koji zasad još obnaša dužnost zagorskog pročelnika za promet.

Ministrov sugrađanin

No, osim u Ministarstvu prometa, Zagorci se zapošljavaju i u drugim državnim poduzećima koja su pod ingerencijom Hajdaš Dončićeva ministarstva. Tako je Jurica Krleža iz zagorske Županijske uprave za ceste imenovan članom uprave Hrvatskih cesta, Ivan Lešković iz Gornje Stubice postao je direktor HŽ Carga – teretnog prometa HŽ-a, a Hajdaš Dončićev sugrađanin Zabočanin Marijan Sente nedavno je nakon natječaja postao direktor pravnih poslova Hrvatskih autocesta. Pa, rekli bi Zagorci, tko još onda može reći da je Zagorje malo?!

Što Zagorci očekuju Zagorci smat

Što Zagorci očekuju

Zagorci smatraju da imaju najgore ceste i pruge u državi, stoga od novog ministra i njegovih ljudi očekuju puno. Prije svega to se odnosi na gradnju brze ceste Zabok – Marija Bistrica – Breznički Hum, zatim saniranje državne ceste od Gubaševa prema Kumrovcu te gradnju državne ceste od Krapine prema Zaboku. Očekuju i remont pruga. No, Hajdaš Dončić kaže da Zagorje neće biti privilegirano.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • ćaćaća:

  godinama su kenjavili hdz..u a sad rade istu stvar..ma super!!!

 • Avatar tkozna
  tkozna:

  Tak zagorci rješavaju problem nezaposlenosti u Hrvatskoj. Rivleju se će ima mesta za dalmoša morti bu i za mene!?

 • budisvoj:

  U nekim krajevima za čovjeka koji dođe živjeti na ženino imanje ili uzme njeno prezime kažu\"podrep\".