Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovi pri kraju

Za dva tjedna otvara se Palunko, vrtić za najmlađe sportaše u Slavonskom Brodu

Foto: slavonski-brod.hr
11.09.2020.
u 07:30

Cilj sportskih dječjih vrtića je omogućiti djeci zadovoljavanje potrebe za kretanjem, ali i proširiti njihov interes za svijet oko sebe, prirodne pojave te razna događanja.

Slavonski Brod uskoro će postati jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji će svojim najmlađim stanovnicima omogućiti vrtić s pojačanim sportskim aktivnostima. Riječ je o prvom sportskom dječjem vrtiću "Palunko", koji nudi jedinstvene sadržaje. U vrtiću će se provoditi standardni program predškolskog odgoja s posebnim naglaskom na cjelodnevno provođenje tjelesnih aktivnosti, kako bi se na takav način utjecalo na zdravlje djece te potaknula njihova socijalizacija kroz igru i sport.

Radovi na uređenju vrtića privode se kraju. Unutrašnjost građevine u potpunosti je završena, a trenutno se obavlja završno čišćenje unutarnjih prostora i potrebno je izvršiti tehnički pregled kako bi se vrtić mogao opremiti i na kraju pustiti u rad. Ne bude li nekih neočekivanih poteškoća, u idućih petnaestak dana vrtić bi trebao otvoriti svoja vrata mališanima. Projekt vrijedan nešto više od 2 milijuna kuna financira se iz gradskog proračuna. Upisi su u tijeku, a u Gradskoj upravi uopće ne sumnjaju da će kapacitet vrtića biti popunjen.  

- Grad Slavonski Brod ima više od tri tisuće aktivnih sportaša, mladih ljudi. Mislim da djeca sa sportskim aktivnostima trebaju krenuti od najranije dobi, praktično već od jaslica, a rijetko koji klub će primiti dijete od tri ili četiri godine. Osim toga, imate djecu koja već od malih nogu pokazuju određenu sklonost i interes za nešto, a isto tako i roditelje koji ih žele nekamo usmjeriti. Stoga smatram da je sportski dječji vrtić dobra priča - kaže slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Cilj sportskih dječjih vrtića je omogućiti djeci zadovoljavanje potrebe za kretanjem, ali i proširiti njihov interes za svijet oko sebe, prirodne pojave te razna događanja. Stoga se aktivnosti iz rada u skupini isprepliću sa satima tjelesnog vježbanja. Svrha im je ne samo potaknuti fizički razvoj, već podjednako i sva druga područja razvoja. Educirane odgajateljice kroz razne se aktivnosti trude kod djece izgraditi ljubav prema sportu i motivaciju za bavljenje sportom cijeli život.

- U odnosu na uobičajene vrtiće, Palunko će imati više sportskih sadržaja. Što se tiče pedagoških standarda, on ispunjava sve one zahtjeve i potrebe koje imaju i obični vrtići, samo što će imati pojačan sportski program kao nadogradnju. Imamo odgajateljice koje su završile tečajeve za sportske vrtiće, one će one imati malo više znanja vezano uz taj dio tako da se može raditi sportski program – ističe Duspara.

Novim vrtićem dobit će se dodatnih 604 četvornih metara vrtićkog prostora, a vrtić će moći prihvatiti ukupno 65 djece u tri skupine – dvije odgojne i jednu jasličku. Prostor sportskog dječjeg vrtića sastojat će se od prostora za boravak djece, višenamjenske dvorane, prostora za odgajatelje i gospodarskog prostora, s pratećim sadržajima (garderobe i sanitarije). Zamišljen kao mjesto sporta, zabave i učenja, Palunko će imati istu ponudu kao i drugi dječji vrtići, ali i znatno više od toga. S obzirom da se nalazi u sklopu sportskog kompleksa "Vijuš", mališani će moći koristiti i ostale sadržaje i prostore unutar kompleksa, kao i gradske bazene. U planu je i izgradnja vanjskog dječjeg igrališta koje će biti na zelenoj površini s druge strane parkirališta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije