Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simbol hrvatsko-američkog partnerstva

U Sisku otvoren novi dječji vrtić kojeg su sufinancirali Amerikanci

Sisak: Otvorenje vrtića Sunce čiju je izgradnju sufinancirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
10.09.2020.
u 13:39

U novom vrtiću u četiri vrtičke skupine boravi 85 djece, od jasličke dobi do predškolskog programa. Dio ih je prebačen iz starog objekta u najmu, koji je bio neprikladan i imao tek 120 kvadratnih metara.

U Sisku je otvoren novi dječji vrtić Sunce kojeg je sufinancirala američka vlada s 4,7 milijuna kuna. Otvorili su ga veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Vrtić ima 690 četvornih metara i ukupno je, s opremom, izgradnjom dječjeg igrališta i uređenjem okoliša, koštao 8,5 milijuna kuna. Ostatak je financirao Grad Sisak.

"Ponosni smo što je američka vojska prepoznala potrebu za gradnju vrtića u ovako velikoj četvrti u Sisku. Američka je Vlada posao ugovorila s lokalnim izvođačima, koji su izgradili objekt. Drago mi je da je američka vojska, koja unutar svog portfelja ima i program humanitarne pomoći, inicirala izgradnju vrtića sa 710.000 dolara. Ovaj je objekt simbol hrvatsko-američkog partnerstva, koje je bilo, a biti će i u buduće, od velike važnosti za dvije zemlje, rekao je nakon otvorenja vrtića veleposlanik Kohorst. Gradnju vrtića putem istog programa SAD je sufinancirao 2017. i u Vukovaru.

U novom vrtiću u četiri vrtićke skupine boravi 85 djece, od jasličke dobi do predškolskog programa. Dio ih je prebačen iz starog objekta u najmu, koji je bio neprikladan i imao tek 120 kvadratnih metara.

 "Prošlo je dvije godine od kontakta s Veleposlanstvom, do otvorenja vrtića. Vjerujem da ovo nije jedini naš zajednički projekt, već da će ih biti još sličnih. Sad imamo suvremeni vrtić, zadovoljnu djecu, roditelje i odgajatelje, uz kapacitet koji će zadovoljiti sve buduće potrebe za predškolskim obrazovanjem ovog područja grada", rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Opremu za vrtić izradila je zadruga u kojoj su zaposlena isključivo bivša djeca odrasla bez roditeljske skrbi.  

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
18:18 10.09.2020.

Suotvorila gradonačelnica Kristina.... Stoga naziv vrtića mora biti prograsivan,revolucionaran..... Možda " Prva petoletka" ili " Zvjezdica Nade Dimić"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije