Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNICA EK

Von der Leyen stiže i zbog zahvalnosti Plenkoviću

Ursula von der Leyen
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
30.07.2019.
u 07:58

Von Der Leyen želi čuti prioritete predsjedateljice EU...

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas dolazi u Hrvatsku, čime ju je uključila u svoju prvu miniturneju u sklopu koje je posjetila dvije velike i važne europske države. Francusku koja je od početka nositeljica europskog projekta te koja se, nakon perioda letargije (kad su prepustili drugom dijelu osovine, Njemačkoj, da manje-više sam upravlja europskim smjerom) s predsjednikom Emmanuelom Macronom vratila kao aktivan kreator europskih politika, te Poljsku, državu koja veličinom, ali i konfliktnim odnosom prema Bruxellesu zavređuje pažnju. Hrvatska, uključena u tu jednadžbu, ovdje igra iznad svoje donedavno percipirane razine male rubne države bez političkog utjecaja.

Razloga je više – naravno da će nova predsjednica Europske komisije u itinerer uključiti državu koja sljedeća predsjeda Vijećem EU, i zato da čuje detaljnije o prioritetima, ali i zbog toga što će se za hrvatskog predsjedanja rješavati pitanje europskog proračuna.

Razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem sigurno će se dotaći i hrvatskih povjerenika u Komisiji te Schengena i eura. No dublji je razlog dolaska – a to je natuknuo i glasnogovornik šefice Komisije, i “pokazivanje zahvalnosti”. Hrvatski premijer bio je jedan od dva pregovarača Europske pučke stranke, koji je, nakon što je postalo jasno da je sustav glavnih kandidata propao, inzistirao da čelno mjesto komisije ide pučanima kao relativnim pobjednicima izbora, i to u trenutku kad je su Angela Merkel i Macron u Japanu dogovorili plan po kojem bi na čelu bio socijalist Frans Timmermans. No, čak i da se kombinatorika i nije tako odvijala i da je Ursula von der Leyen ostala njemačka ministrica obrane, ovog bi mjeseca također došla u Hrvatsku, ali drugim povodom – naime, već je bio dogovoren sastanak s ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Komentara 16

RP
rpzagreb
18:27 30.07.2019.

Svi su mu zahvalni osim hrvatskog naroda, oni koji nisu u hdzeu. Mi nemamo na čemu biti zahvalni, danas u 2019-oj godini.

MA
malibero
08:24 30.07.2019.

Nek si ga uzme

Avatar Pancevac
Pancevac
08:05 30.07.2019.

"pokazivanje zahvalnosti"? Pitam se za sta? Zato sto Plenkovic slepo sledi Brussel. Hrvatska nazalost ne vlada vise sama sobom, opet se ugurala u zajednicu koja ke klimava,ne demokratska. Ova zena je EU fanatik,ona ce biti pocetak kraja vrhuske u Brussel-u. U ostalom,ta tvorevina je u fazi raspadanja,UK napusta EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije