Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković na konferenciji "Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika"

Posebno mi je drago što je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, kroz partnerstvo gradonačelnika Frankovića i Vlade RH. Povlačenje europskih sredstava je bio nužan korak za Dubrovnik, jer EU daje dodatnu vrijednost obnovi i promidžbi kulturne baštine, rekao je Plenković
28. srpnja 2019. u 23:53 2 komentara 627 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u nedjelju navečer u obnovljenim dubrovačkim Lazaretima na završnoj konferenciji 33,8 milijuna kuna vrijednog projekta "Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika", od čega je iz europskih fondova sufinancirano 26 milijuna kuna.

Podmetanje vatre Plenković: Odgovorni za požar trebaju biti privedeni pravdi

Plenković je tom prilikom poručio da će obnovljeni Lazareti upotpuniti kreativni dio ukupne bogate kulturne ponude Dubrovnika, ali i dati novu dimenziju brojnim udrugama koje djeluju u izvrsno opremljenim prostorima.

„Posebno mi je drago što je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, kroz partnerstvo gradonačelnika Frankovića i Vlade RH. Povlačenje europskih sredstava je bio nužan korak za Dubrovnik, jer EU daje dodatnu vrijednost obnovi i promidžbi kulturne baštine“, rekao je Plenković.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je ponos budući da je svojedobno bila dio tima koji je osmišljavao programe u Lazaretima.

„Drago mi je da se u Dubrovniku potvrđuje da grad uz pomoć ministarstva ima snagu obnoviti ovakve reprezentativne baštinske prostore te ih staviti u funkciju u prvom redu svojim građanima. Udruge koje će se smjestiti u Lazaretima ključne su za kulturni život grada tijekom cijele godine“, naglasila je Obuljen Koržinek.

ljetni pljusak Stradun je pod vodom: Turisti trče bosi, a neki se i pritom dobro zabavljaju

Dodala je kako očekuje da će Ministarstvo kulture, uz dobru pripremu, u idućoj financijskoj perspektivi europskih fondova napraviti velik iskorak.

„Očekujem da pokažemo koliko financiranje sredstvima EU pomaže za održivo upravljanje našom baštinom“, rekla je ministrica.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da će Lazareti donijeti mogućnost disperzije i boljeg rasporeda gostiju grada.

„Nastavljamo s obnovom kulturne baštine sredstvima iz EU fondova. Pripremamo obnovu dvaju ljetnikovaca, kao i starog zatvora u povijesnoj jezgri. Veselimo se novom programskom razdoblju za prijavu svih projekata. Ključ je obnova baštine, kako bismo otvorili nove mogućnosti našim gostima“, rekao je Franković.

Nositelj projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ je Grad Dubrovnik, a partneri su mu Zavod za obnovu Dubrovnika, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA , Deša Pro d.o.o., Udruga Deša – Dubrovnik, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Folklorni ansambl Linđo, Dubrovačka ART udruga bez granica i Artur Sebastian Design.
Financiran je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020. i trajao je od studenog 2015. do srpnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalno 33.782.458,92 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi određeni su na maksimalno 30.944.625,74 kuna, od čega Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 25.995.571 kuna.

Kolinda Grabar Kitarović crobarometar Predsjednici pada popularnost, tijesna borba Bandića i Kolakušića

Cilj projekta "Lazareti-kreativna četvrt Dubrovnika" je unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Grada Dubrovnika.

Lazareti su stoljećima služili kao karantena Dubrovačke Republike. Gradnja je trajala od 1627. do 1643. godine, a troškovi gradnje iznosili su 17 300 zlatnih dukata.    

'Dolazak von der Leyen značajan je za Hrvatsku'

Premijer Plenković rekao je i kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku kao u treću državu nakon Francuske i Poljske, značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

Ursula von der Leyen urneja zahvale ursule von der leyen Poljaci: Izbor prve šefice EU već nam se isplatio

Napomenuo je kako je ključni cilj pregovora u Europskom parlamentu bio da relativni pobjednik izbora Europska pučka stranka dobije svog predsjednika Komisije.

"Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera je bio blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi“, rekao je Plenković.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima