Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očitovala se

Vlada Ustavnom sudu: Zakon o ništetnosti ukinite u cijelosti

vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
15.03.2012.
u 13:56

Vlada smatra da je osporeni zakon trebao biti donesen većinom svih glasova zastupnika

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice dala očitovanje o zahtjevu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije. Vlada je Ustavnome sudu predložila da donese odluku kojom se utvrđuje neustavnost ovog zakona te da se zakon ukine u cjelini.

Vlada smatra da osporeni zakon ne predstavlja nikakvu dodanu vrijednost u odnosu na ugovore koji reguliraju međunarodnu pravnu pomoć u kaznenim stvarima u odnosima između Republike Hrvatske i Republike Srbije, a postojeći pravni okvir čini suvišnom primjenu odredbi osporenog zakona, ističe se u priopćenju.

Jednako tako, Vlada smatra da osporeni zakon predstavlja organski zakon te je kao takav trebao biti donesen većinom svih glasova zastupnika. Jer, podsjećaju, saziv Hrvatskoga sabora iz 2008. godine imao je 153 zastupnika, što znači da većinu glasova svih zastupnika čini 77 glasova, a donesen je sa 72 glasa za, pet suzdržanih i 0 protiv.

Iz Vlade su također priopćili da je Saboru upućen amandman na konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima kojim se predlaže da se radna mjesta u Uredu predsjednika Hrvatskog sabora i Uredu potpredsjednika Hrvatskog sabora popunjavaju na određeno vrijeme iz reda državnih službenika ili prijmom u državnu službu na određeno vrijeme bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za prijam u državnu službu, na isti način kao što se predlaže za radna mjesta u kabinetu ministra, Uredu predsjednika Vlade, Uredu potpredsjednika Vlade koji nije čelnik ministarstva te kabinetu predstojnika državnog ureda.

Ključne riječi

Komentara 15

MI
Mirabela
15:15 15.03.2012.

Vlada Ustavnom sudu: Zakon o ništetnosti ukinite u cijelosti -------------------- Ovi potomci Titovih partizana se sve više ponašaju kao da su \'45. Zaboravljaju da im je oprošteno 90. godine, ali nije zaboravljeno? A više nema Tuđmana da naivno vjeruje uu pomirdbu i ne dopusti lustraciju. Što je sa neovisnošću sudova i to pogotovo Ustavnog ? + A ovo nam se i događa što se onaj titoist sa Pantovčaka nije držao odredbi \"Sporazuma o normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije (SRJ)\" iz 1996. godine nego je \"normalizirao\" i privatizirao odnose u korist svog prijatelja Tadića i te četničke tvorevine ne istoku regijona (kako bi rekao drug Mesić).

KA
kajinx
16:39 15.03.2012.

Gledaj čuda: Vlada Ustavnom sudu… Vlada će odrediti Ustavnom sudu šta treba napraviti ! Toga nema nigdje na svijetu.

SA
Savjest
14:45 15.03.2012.

Pa i donesen je većinom svih glasova zastupnika, samo nije određeno kojih: većinom glasova svih zastupnika ili većinom glasova pristunih zastupnika u Saboru. Tak to zgledi gda ne razmemo horvacki! A kaj se dotikavle vladine inicijative, ona same želi nana vremenu dobiti, jer Ustavni sud bu raspravlal o predlogu pune lijet. Kda bi vladi zbilam stale da se taj zakon vkine, bi to predložila Saboru keri je takitak njezina transmisija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije